Tisíce Řeků stávkují, nechtějí pracovat déle než osm hodin denně

  • 147
V Řecku stávkují zaměstnanci v soukromém i veřejném sektoru proti změnám zákoníku práce. Vládní reforma by podle odborů mohla vést k prolomení osmihodinové pracovní doby. V řeckých městech vyšly do ulic tisíce lidí. Protest má také silný dopad na hromadnou dopravu. Podle vlády jsou ale změny nezbytné pro modernizaci řeckého trhu práce.

Před řeckým parlamentem se shromáždilo na 10 000 lidí. Největší dopady stávky se očekávají v dopravě. 

Podle listu Kathimerini v Aténách dnes nejezdí metro, tramvaje ani příměstské vlaky, zaručena je jen omezená autobusová doprava. Přerušeny jsou námořní spoje mezi pevninou a ostrovy. 

Stávkuje také část leteckého a letištního personálu. Spoje z Prahy do Řecka dnes zatím odletěly podle plánu.

Stávka je vyhlášena v soukromé i veřejné sféře. Pracovat by dnes neměli ani tisk a novináři.

Odbory a opozice se obávají, že reforma povede k zhoršení pracovních podmínek a ochrany zaměstnanců. Podle nich také oslabí kolektivní vyjednávání. 

Největší kontroverzi vyvolává ustanovení, které zaměstnavatelům umožňuje za dodržení některých podmínek nařídit svým zaměstnancům i desetihodinovou pracovní dobu. „Je to návrat do 19. století,“ uvedla největší opoziční strana Syriza.

Podle premiéra Kyriakose Mitsotakise ale reforma zmodernizuje řecký pracovní trh a zvýší jeho konkurenceschopnost. 

Poukazuje, že zákoník práce pochází z doby, kdy ještě nebyl rozšířen internet, a reguluje zastaralým způsobem vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

Součástí reformy je také právo zaměstnance na odpojení či zavedení digitální pracovní knížky, která by umožnila rychleji monitorovat pracovní dobu. Novela počítá také s prodloužením přesčasů na 152 hodin ročně.

,