Německo nechce vyjednávat o slevách z reforem v Řecku. Ilustrační snímek

Německo nechce vyjednávat o slevách z reforem v Řecku. Ilustrační snímek | foto: AP

O obsahu řeckých reforem se nedá vyjednávat, vzkázalo Německo Aténám

  • 104
Největší ekonomika eurozóny už vyslala prostřednictvím svého ministra zahraničí Guida Westerwelleho do Řecka zprávu, že o dříve dohodnutých reformách Německo nechce vyjednávat. V úvahu podle něj připadá jen diskuse o posunutí termínu splatnosti půjček.

V neděli zvítězila ve volbách proevropská Nová demokracie, která bude v koalici prosazovat udržení reforem diktovaných z Bruselu. Předpokládalo se ale, že i Řecko pod umírněným vedením bude žádat nějaké úlevy z přísného programu, bez kterého nemůže získat zahraniční kapitál.

Jedním z dalších důležitých kroků po víkendových volbách v Řecku tak bude postoj jednotlivých členských zemí EU k očekávaným požadavkům Atén na zmírnění reformních kroků.

"Výsledek voleb je pro mě úlevou, ale práce ještě není u konce," vzkázal Řekům v rádiu německý ministr zahraničí Guido Westerwelle v reakci na nedělní volby. Informovala o tom agentura Reuters (o výsledcích voleb čtěte zde).

"O obsahu reforem se jednat nedá," tlumočil ministr postoj Německa. "Jsme připraveni bavit se o časovém rámci, protože jsme ztratili několik týdnů a nechceme, aby kvůli tomu lidé trpěli," dodal.