Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 7. 2015 3:09

Vyjednávání po řeckém NE

Řecko má poslední hodiny na to, aby předložilo úspory, které zemi mohou odvrátit od divokého bankrotu a přinesou další půjčku. Jeho budoucnost v eurozóně je nahnutá, země si ji zkomplikovala nedělním referendem - Řekové hlasovali proti škrtům, naordinovaným věřiteli. Přesto eurozóna s Řeckem dál jedná, definitivní „sbohem“ nikdo neřekl. Vyloučení země z eurozóny může být tématem nedělního mimořádného summitu. Situaci budeme pro vás sledovat on-line.

08:17
Řecko
Pokud by nastal rozkol v hlavní vládní straně Syriza ohledně nového návrhu reforem, vzpouru byť i podstatné části jejích poslanců by měli podporou vládnímu návrhu kompenzovat zákonodárci tří proevropských opozičních stran, píše ČTK.
08:13
Vážení čtenáři. Také v pátek pokračujeme v on-line sledování dramatického dění, ve kterém se rozhoduje o budoucnosti Řecka.

V noci Řekové poslali věřitelům nový návrh reforem. Obsahuje zatím největší ústupky, otázkou však je, zda to bude eurozóně a dalším institucím stačit. Jasněji by mohlo být být během dne.

Dopoledne zasedá poslanecký klub levicového vládního hnutí Syriza, které se k návrhu vyjádří. Strana však není jednotná, vůbec ustupovat v minulosti nechtěla část jejich poslanců. V odpoledních hodinách má návrh projednat ve zrychleném řízení řecký parlament.
23:45
Na oficiálně potvrzené detaily řeckého návrhu si nicméně musíme počkat do zítra. V tuto chvíli má EU v ruce materiál, který od země dlouhé týdny žádala. Zda však dokáže ukončit oboustranný týdny trvající klinč, rozhodne zřejmě až nedělní summit EU. My se s vámi pro tuto chvíli loučíme, děkujeme za pozornost! Pokud si to situace vyžádá, opět se přihlásíme v pátek ráno. Dobrou noc.
23:30
V komentářích odborníků se nyní často objevuje myšlenka, že Tsipras svým návrhem dává najevo, že si je vědom tíživé situace země. Raději než se zapsat do historie jako muž, který zemi dovedl k bankrotu, se rozhodl pro opačný postup: vsadit na to, že se zapíše jako muž, který i za cenu drastických škrtů zemi před bankrotem zachránil. Europoslanec Pavel Telička ostatně v České televizi naznačil, že v očích Tsiprase byl tento postoj zřetelný už při jeho středečním vystoupení v europarlamentu.
23:17
Evropa
Mluvčí předsedy euroskupiny Michel Reijns potvrdil přijetí dokumentu a řekl, že je důležité, aby věřitelské instituce vzaly návrh v potaz při vyhodnocení řecké situace. V sobotu má být jejich názor předán ministrům financí eurozóny, kteří se ten den opět sejdou.
22:57
Nutno podotknout, že dosavadní informace o navrženém balíku reforem nejsou zatím oficiálně potvrzené. Detaily budou zřejmě dostupné až v pátek, kdy se návrhy řecké vlády bude zabývat tamní parlament.
22:55
Řecko
Podle dosavadních informací Atény připravují balík opatření, který by měl v příštích dvou letech přinést úsporu ve výši až 12 miliard eur (až 326 miliard korun). Výměnou očekávají Atény nové půjčky ve výši 51 miliard eur (1,4 bilionu Kč).
22:33
Řecko
V řeckém penzijním systému se mají v rámci navrhovaných reforem prakticky okamžitě zrušit předčasné odchody do důchodu, případně se mají tvrdě penalizovat. Věk pro odchod do důchodu se podle ČTK posouvá na 67 let, při splnění minima čtyřiceti odpracovaných let se stanovuje už od 62 let. Od příštího roku se mají snižovat výdaje na obranu - v roce 2016 o 200 milionů eur, v roce 2017 dokonce o dvojnásobek.
22:23
Nejasná budoucnost Řecka momentálně trápí také studenty, kteří se přihlásili do výměnného programu Erasmus. Mladí Řeci se podle serveru Kathimerini setkávají s požadavkem, aby svůj studijní pobyt v ostatních zemích zaplatili celý předem. Kvůli zavřeným bankám v Řecku však mají svázané ruce. Obavy mají rovněž ti, kteří se rozhodli v příštích měsících studovat v Řecku.
21:24
Řecko
Řecká vláda odeslala eurozóně návrh reforem, které nabízí učinit výměnou za novou finanční pomoc. Program začne v pátek projednávat řecký parlament. Atény v návrhu reforem eurozóně činí podle všeho zdaleka největší ústupky za celou dobu vyjednávání. Zemi čeká prudký nárůst daní a výdajové škrty, uvádí ČTK.
21:11
Řecko
Pátek začne zostra. Britský list Guardian s odkazem na think tank Open Europe uvedl, že řecký premiér Alexis Tsipras svolal na zítřejší šestou hodinu ráno schůzi stranických zákonodárců.
20:16
Twitter
Lotyšský karikaturista Gatis Sluka si vůči Řekům opravdu nebere servítky...
09.července 2015 v 12:01, příspěvek archivován: 09.července 2015 v 20:14

#Cartoon Movement - Dummy for #Greece ~ Gatis Sluka http://t.co/R5mSmtjtQt #GreekDebt #Tsipras pic.twitter.com/Gv0pXVMR4k

19:55
Řecko
BBC uvádí, že se řečtí politici dohodli na podobě reforem, které budou prezentovat věřitelům. Dokument by měl být v nejbližších hodinách odeslán do Bruselu.
19:48
Řecko
Několik tisíc lidí se dnes večer shromáždilo v centru Atén, aby demonstrovalo za setrvání Řecka v eurozóně. Akce se koná pod heslem Zůstáváme v Evropě.
09.července 2015 v 18:58, příspěvek archivován: 09.července 2015 v 19:47

Pro-EU rally in #Syntagma #Athens this eve. Many of those gathered here are those who voted Nai/Yes in the referendum pic.twitter.com/7bv24yOKqy

19:20
Řecká krize má dopad i na tištěná média v zemi. Dochází jim totiž základní surovina pro výrobu novin - papír. Některým deníkům podle serveru Kathimerini hrozí, že přestanou úplně vycházet až do doby, kdy se řecké banky znovu otevřou. Zatím jen omezují počet stran v každém vydání, například deník Empros přešel z původních dvaceti na šestnáct stran. „Je tu vážný problém s dodávkami papíru. Náš dodavatel nám ho nemůže zajistit, protože je zavalený zakázkami. Svým zahraničním dodavatelům nemůže zaplatit, protože platební převody jsou zablokované. A hotovosti je málo,“popsal agentuře Reuters výkonný ředitel deníku Empros Manolis Manolas. Počet stran snížily také nejprodávanější noviny v Řecku Ta Nea.
19:00
Premiér Bohuslav Sobotka ujistil ve čtvrtek večer předsedy sněmovních politických stran, že Česko se nebude nijak podílet na sanaci řeckého dluhu. S předsedy se k diskuzi sešel kvůli mimořádnému nedělnímu summitu EU, kde budou řecký dluh řešit zástupci celé osmadvacítky. Sobotka zde bude reprezentovat Českou republiku. http://zpravy.idnes.cz/recky-dluh-sobotka-0n6-/domaci.aspx?c=A150709_185148_domaci_hro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
18:51
Celkový dluh Řecka nyní přesahuje 320 miliard eur, tedy asi 175 procent hrubého domácího produktu. Ve vztahu k HDP je to druhý nejvyšší dluh na světě za Japonskem. Největším věřitelem Řecka je Evropský fond finanční stability (EFSF), kterému Atény dluží přibližně 130,9 miliardy eur. Z jednotlivých zemí je největším věřitelem Německo, kterému Řekové dluží 68 miliard eur. Tato částka zahrnuje půjčky a prostředky z EFSF.
18:03
Evropa
Povolují Němci? Řecký web Kathimerini zachytil slova německého ministra financí Wolfganga Schaeubleho, že „se bude v nadcházejících dnech mluvit i o možnosti úlevy z z řeckého dluhu“. On sám ale prý nevidí pro tento manévr příliš prostoru. I tak se v německé rétorice jedná o posun. Pro připomenutí uveďme prozatím poslední čtvrteční vyjádření Angely Merkelové: „Už jsem řekla, že klasický odpis dluhů není předmětem žádných debat. To se pro mě od včerejška nezměnilo,“ řekla kancléřka.
17:54
Řecko
Řecko konečně představilo podrobnosti ke svému plánu. Možná ale překvapí, že nejde o všemi očekávaný plán úsporných opatření, ale o detaily projektu výstavby plynovodu z Ruska. Nový projekt, tzv. jihoevropský plynovod, by měl po roce 2018 přivádět do Evropy 47 miliard metrů krychlových plynu ročně od ruské společnosti Gazprom.Řecký ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis řekl, že díky projektu vznikne v Řecku asi 20 tisíc pracovních míst. Podle Financial Times ale projekt v hodnotě dvou miliard eur (asi 55 miliard korun) aktuálně díky povedenému načasování leda tak zvýšit napjaté vztahy mezi Aténami a Bruselem v době, kdy Řecko usiluje o třetí záchranný program.
17:37
Evropa
Humor ještě nedošel Napjatou atmosféru se pokusil podle agentury Bloomberg uvolnit německý ministr financí Wolfgang Schaeube. „Nabídl jsem svému příteli Jacku Lewovi (americký ministr financí - pozn. red.), že bychom mohli vzít Portoriko do eurozóny, pokud si Američané do dolarové měnové unie vezmou Řecko,“ zažertoval německý ministr. Narážel tím na situaci karibského ostrova, který je zralý na bankrot a aktuálně řeší, jak to (coby entita, která není státem USA, ale jen přidruženým územím ) právně provést „poamericku“. Tedy tak, jak řízeným bankrotem nedávno prošel Detroit.