Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: bitcoin.org/Eivind Nag

Zoufalí Řekové vzhlíží k bitcoinům, poptávka vzrostla o stovky procent

  • 12
Zatímco banky v Řecku zůstávají zavřené, lidé se začínají poohlížet po alternativě eura. Od začátku dluhové krize se tamní poptávka po virtuální měně Bitcoin zvedla o stovky procent, což s měnou, jejíž kurz nikdo nereguluje, nečekaně hýbe.

Čtyřicátník Thanos Marinos zavedl ve své kavárně v Aténách možnost platit bitcoiny už před rokem. „Tenkrát jsem to neviděl jako obchodní rozhodnutí. Hlavním důvodem bylo přinést povědomí o bitcoinech do Řecka,“ řekl ekonomickému webu Bloomberg podnikatel.

Co je bitcoin a jak funguje

Bitcoin je virtuální kryptoměna a zároveň platební internetová síť, v níž se používá. Vyznačuje se tím, že je deregulovaný a decentralizovaný, nemůže ho totiž kontrolovat žádná instituce.

Bitcoiny mohou být uloženy v počítači ve formě souboru s takzvanou peněženkou, nebo uchovávány pomocí služby třetí strany. Bitcoiny mohou uživatelé získat tak, že jim je do jejich peněženky pošle majitel jiné peněženky, smění je za běžnou měnu na některé z bitcoinových burz nebo je přímo "vytěží" pomocí počítače. To je však velmi náročné a v běžných podmínkách neekonomické.

Největší bitcoinové burzy na světě hlásí nyní nečekaný nárůst zájmu ze strany řeckých uživatelů. Polskou burzu s bitcoiny Bitcurex zaplavily podle CNN e-maily s dotazy - co jsou bitcoiny, jak se obchodují a jestli jde použít síť bankomatů v Řecku na jejich výběr. Bitcurex zareagoval novou kampaní - „No fees for Greece!“, kdy mohou noví uživatelé z Řecka obchodovat na burze tři měsíce zdarma.

Řecká poptávka po bitcoinech jednoduše nebyla nikdy větší než nyní. Podle odhadů vzrostla za poslední čtyři týdny až o 500 procent. Ani tak to však neznamená, že by více než jedenáctimilionový národ ze dne na den přecházel z eura na bitcoiny. Z deseti dotázaných lidí na ulici, věděli jen dva, co to bitcoin je.

Pro měnu, jejíž kurz neřídí žádná centrální banka, jsou podobné zvraty zásadní. Během soboty například skočila hodnota jednoho bitcoinu během dvou hodin z 269 na 291 dolarů. Vliv řecké poptávky na kurz však není prokazatelný, podobné zvraty se na burze s bitcoiny totiž staly i dřív.

Krátkodobý přehled burzy s bitcoiny. (13. července 2015)

O doby, co měna v roce 2009 vznikla, se její hodnota zvedla mnohonásobně. Zatímco v listopadu 2012 se obchodovala za 11 dolarů, loni byla chvíli její hodnota i na 1 100 dolarech.

Nejjednodušší způsob jak porozumět bitcoinům je chápat je jako bezhotovostní peníze, kterými lze nakupovat pomocí počítače nebo mobilního telefonu. Problém u bitcoinů nastává, když je chcete převést na hotovost. V celém Řecku je jen jeden bankomat na bitcoiny v knihkupectví v Aténách. Některé banky navíc uzavřely svým klientům internetové bankovnictví, čímž je odřízly od jejich peněz i elektronicky.

Další problém přichází, když chcete bitcoiny utratit. V Aténách je podle Bitcoinsmap jen pár obchodů, které je přijímají. Za bitcoiny si v řeckém hlavním městě můžete půjčit jachtu, zajít do rodinné taverny, do galerie nebo podpořit místní pirátskou stranu, mnoho dalších možností však nemáte. Pro porovnání: v Praze je takových míst více než padesát.