Recese v USA trvala rok a půl. Ilustrační foto.

Recese v USA trvala rok a půl. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Recese v USA byla nejdelší od druhé světové války

  • 20
Nedávná recese americké ekonomiky skončila v červnu loňského roku a trvala celkem 18 měsíců. Stala se tak nejdelším obdobím recese od druhé světové války.

V pondělí o tom informoval Národní úřad ekonomického výzkumu (NBER), který oficiálně vyhlašuje začátek a konec recesí v USA.

Polovina loňského roku jako konec recese se shoduje i s údaji o vývoji hrubého domácího produktu, které ukazují pokles do loňského druhého čtvrtletí a od třetího čtvrtletí již mluví o obnovení růstu.

Panel NBER složený z akademických ekonomů však kromě HDP přihlíží i k údajům o zaměstnanosti nebo osobních příjmech. Panel sdělil, že s rozhodnutím o konci recese čekal tak dlouho, protože chtěl prostudovat revidované údaje o ekonomice ze 27. srpna.

NBER uvedl, že každý další ekonomický pokles už bude představovat novou recesi. Nebude to tedy pokračování poslední takzvané "velké recese", která začala v prosinci 2007.

"Velká recese" minulých let byla zřejmě i nejhlubší od konce války. Hrubý domácí produkt se za ní podle dosavadních neoficiálních odhadů propadl o zhruba čtyři procenta, zatímco v recesích 70. a 80. let ztratil od vrcholu k minimu kolem tří procent. Za Velké hospodářské krize však HDP klesl o zhruba 27 procent a těsně poválečná osmiměsíční krize roku 1945 vedla ke ztrátě 12,7 procenta HDP.


,