Loď s kukuřicí, která jako první opustila Ukrajinu, trčí ve Středomoří

  • 171
Nákladní loď Razoni, která jako první vyplula po ukončení blokády z Ukrajiny s nákladem kukuřice, bloudí Středozemním mořem. Libanonský kupec náklad nepřevzal a nový zájemce se teprve hledá.

Ukrajinská ambasáda v Bejrútu zveřejnila na sociálních sítích fotografii lodi s dodatkem, že libanonský odběratel dodávku odmítl s poukazem na pětiměsíční zpoždění. Razoni veze celkem 26 500 tun kukuřice.

Podle agentury Bloomberg mohou potíže Razoni předznamenávat komplikace, které mohou ukrajinské dodávky na světovém trhu při pokračujícím válečném konfliktu mít. A to navzdory hrozícímu nedostatku potravin a rekordním cenám komodit.

Mluvčí libanonského ministerstva hospodářství uvedl, že vláda na současné situaci žádnou vinu nenese. Původním odběratelem byla totiž soukromá firma. Na zajištění dodávek se nepodílí ani OSN, která jinak pomohla dohodu o obnovení vývozu obilí z Ukrajiny prosadit.

Razoni byla sice první lodí, která Oděsu po uzavření dohody opustila, nebyla ale jediná. Menší plavidlo už podle Bloombergu dosáhlo cíle určení v Turecku, další dvě lodě by měly dorazit do přístavů do týdne. Celkem už z Ukrajiny odplulo zhruba deset lodí s obilím.