K zákazu přistoupila Dánská potravinářská inspekce před dvěma měsíci. Vysoký obsah kapsaicinu ve třech variantách instantního ramenu Buldak jihokorejské společnosti Samyang Foods poté vyhodnotila jako vážné zdravotní riziko.
Kapsaicin obsažený v chilli papričkách, která při konzumaci vyvolává pocit pálení, může při požití vysokého množství způsobit intoxikaci, nevolnost, vysoký krevní tlak a zvracení, uvedl dánský regulační orgán.
Samyang, který tyto výrobky prodává po celém světě, zákaz napadl a ve čtvrtek oslavil zrušení zákazu tím, že svými nudlemi krmil influencery sociálních médií, kteří se shromáždili na trajektu vyzdobeném v jasně červených barvách firmy v kodaňském přístavu.
„Je to velmi pálivé. Ale teď, když už jsem je párkrát jedl, mi chutnají čím dál víc,“ řekl agentuře Reuters kodaňský gurmán Phillip.
Dánsko stahuje z pultů instantní nudle kvůli pálivosti. Proč, diví se výrobce |
Červnový zásah potravinářských inspektorů mířil zejména na děti a mládež, kteří se na sociálních sítích vzájemně vyzývají ke konzumaci pálivých nudlí. Varovat měl i dospělé, kteří se léčí s nejrůznějšími zdravotními problémy.
Už minulý měsíc však potravináři odvolali zákaz pro dvě ze tří původně embargovaných variant poté, co rozbory ukázaly, že kritickou hladinu kapsaicinu nepřekračují.
Teď se na trh vrátila i poslední variace ramenu. „Když byly zakázány, koupil jsem narychlo asi padesát balení, takže jsem myslím docela zásobený,“ řekl Phillip. „Ale když jsou teď zase k dostání, cítím se mnohem líp.“