Iveta Radičová.

Iveta Radičová. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Radičová: Díky výjimce ze záchranného fondu ušetříme 200 milionů eur

  • 69
Slovensko si na summitu eurozóny konaném v noci na čtvrtek dojednalo výjimku a jako jediná země se tak nezúčastní navýšení účasti veřejných financí na pomoci Řecku. Podle premiérky Ivety Radičové díky tomu Slováci ušetří 200 milionů eur, v přepočtu asi pět miliard korun.

Odmítla ale, že by Slovensko nebylo kvůli výjimce týmovým hráčem.

Navýšení záchranného fondu eurozóny by mělo podle Radičové ve srovnání s plánem z mimořádného summitu z 21. července, který počítal se 109 miliardami eur, představovat pro země eurozóny celkem asi 21 miliard eur.

"Slovenská republika má výjimku a bude se zúčastňovat tohoto programu jen v těch intencích, jako se původně zavázala a o nic víc," řekla Radičová už nad ránem po jednání summitu.

Kalousek: Hlavní je posílení bank v Evropě

Na summitu se mimo jiné dohodlo, že v souvislosti s dluhy Řecka soukromí věřitelé odepíší 50 procent řeckých dluhů, což by mělo odpovídat zhruba 100 miliardám eur. Členské země eurozóny by pak měly podle prohlášení eurozóny přispět k balíčku o zapojení soukromého sektoru až 30 miliardami eur.

Na základě toho by tak veřejný sektor byl připraven zajistit program financování až do 100 miliard eur do roku 2014. Nový program by měl být dohodnut do konce letošního roku. (více o výsledcích jednání na summitu eurozóny čtěte zde)

Radičová výsledky summitu v krátkém prohlášení nad ránem nastínila následovně: "První zpráva: dobrovolná účast bank ve výši 50 procent. Druhá zpráva: následná potřeba a tlak na navýšení účasti i veřejných financí. A třetí zpráva: Slovenská republika se toho navýšení nezúčastňuje. Takže jsme jediná země, která má v rámci tohoto programu výjimku," uvedla.

"Slovenská republika má výjimku a bude se zúčastňovat tohoto programu jen v těch intencích, jako se původně zavázala a o nic víc," dodala. Odkazovala tím zřejmě na dohodu z mimořádného summitu eurozóny z 21. července, na kterém se dohodl druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur.

"My jsme se jasně vyjádřili, že máme svoji hranici, že máme svoje podmínky a že za nad tuto hranici jednoduše nepůjdeme," dodala bez dalších podrobností.

,