ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Qatar Airways byly označeny za nejlepší leteckou společnost roku

  • 4
Letecký web Airline Ratings zveřejnil seznam nejlepších aerolinek pro rok 2021. Hodnotí letecké společnosti na základě různých kritérií, například bezpečnosti či palubních služeb. Nově byly aerolinky částečně posuzovány i podle toho, jak byly schopné reagovat na globální pandemii.

Žebříček bývá každoročně zveřejněn obvykle v listopadu, vzhledem k pandemii přichází až nyní. „Oznámení jsme posunuli do roku 2021 kvůli zmatkům spojeným s koronavirem. A chtěli jsme zjistit, jak tento průmysl zvládne pandemii po delší dobu, a to ještě předtím, než se provede výběr,“ vysvětlil Geoffrey Thomas, šéfredaktor webu AirlineRatings.com pro CNN.

Pandemie ovlivnila i samotné hodnocení. Letecké společnosti musely vyhovovat covidových standardům a kvůli prudkému finančnímu dopadu na aerolinky bylo zrušeno hodnotící kritérium týkající se ziskovosti. „V letošním roce jsme to museli zrušit, protože prakticky všechny společnosti přicházejí o peníze,“ zmínil Thomas.

Absolutním vítězem se staly aerolinky Qatar Airways, které oproti loňskému roku poskočily o osm míst. Dopravce se sídlem v Dauhá bodoval mimo jiné v oblasti inovací, servisu či odhodlání pokračovat v provozu po celou dobu pandemie. Má rovněž jednu z nejmladších flotil na světě.

Druhé místo obsadila společnosti Air New Zealand, která vévodila žebříčku v uplynulém roce. Následovaly společnosti Singapore Airlines, Qantas a Emirates.

Nejlepší letecké společnosti pro rok 2021
1.Qatar Airways 
2.Air New Zealand 
3.Singapore Airlines 
4.Qantas
5.Emirates
6.Cathay Pacific
7.Virgin Atlantic
8.United Airlines
9.EVA Air
10.British Airways
11.Lufthansa
12.ANA
13.Finnair
14.Japan Air Lines
15.KLM
16.Hawaiian Airlines
17.Alaska Airlines
18.Virgin Australia
19.Delta Air Lines
20.Etihad Airways
Zdroj: AirlineRatings.com