ilustrační snímek | foto: Reuters

Zbytečné doplatky, špatné jídlo. Ryanair jsou opět nejhoršími aerolinkami

  • 143
Ryanair jsou podle průzkumu společnosti Which? nejhoršími aerolinkami letošního roku. Nechtěný titul si v kategorii letů na krátké vzdálenosti odnášejí už posedmé v řadě. Zákazníkům vadí například zbytečné doplatky či nevyhovující jídlo. Anketu v kategorii krátké lety vyhrála společnost Aurigny.

Každoroční průzkum společnosti Which? seřazuje aerolinie podle hodnocení 6,5 tisíc turistů. Ti mají hodnotit prostředí na palubě, zákaznický servis i průběh naloďování v uplynulém roce.

V kategorii let na krátké vzdálenosti skončil Ryanair poslední už posedmé za sebou. Nejhorší umístění ve společném hodnocení obou kategoriích, na krátké i dlouhé vzdálenosti, si pak od roku 2016 vysloužil celkem čtyřikrát.

Ryanair letos obdržel celkové skóre 44 procent. Zákazníci nebyli spokojeni s častými změnami podmínek palubních zavazadel, stěžovali si na doplatky, které si většina aerolinií neúčtuje, i na nevyhovující jídlo.

Minulý rok na sebe dopravce prozradil, že vedlejší příjmy ze zmíněných doplatků činí až 28 procent z celkového příjmu aerolinek. Ryanair tedy sice láká na nejlevnější letenky v Evropě, cestujícímu se ale vyplatí zkontrolovat si, za co všechno si připlatí.

Společnost se ohledně výsledků letošního průzkumu zatím nevyjádřila. V minulosti ale uvedla, že data společnosti Which? nejsou reprezentativní a jsou zbytečná.

British Airways: 2015 vítěz, letos předposlední

V průzkumu skončila na předposledním místě v kategorii na dlouhé vzdálenosti a třetí nejhorší v letech na krátké vzdálenosti společnost British Airways s 55 procenty.

Zákazníci tu nebyli spokojeni s kvalitou jídla a pití, měli nedostatek komfortu a uváděli, že se jim cesta s British Airways peněžně nevyplatila. Ještě před čtyřmi lety byla vlajková loď britského turismu přitom jmenována nejlepší aerolinkou v letech na krátké vzdálenosti. Od té doby se ale hodně změnilo. V září největší britské letecké společnosti stávkovali piloti, o měsíc dříve se pro změnu potýkala s výpadkem počítačů.

British Airways s výsledkem průzkumu nesouhlasí. „Naše vlastní data ukazují, že spokojenost zákazníků roste i díky tomu, že jsme investovali 6,5 miliard liber do nových letadel, do lepšího jídla na palubě, do nových salónků a technologií,“ uvedl dopravce v prohlášení pro The Independent.

V letech na dlouhé vzdálenosti se pak nejhůř umístily American Airlines.  „Naše aerolinky berou zákaznickou zpětnou vazbu vážně, proto jsme byli velice zklamaní výsledky průzkumu, který se zakládá v případě American Airlines na zkušenostech 53 cestujících,“ uvedla společnost s tím, že rozumí tomu, že je vždy co zlepšovat.

Skromní šampioni

Vítězem ankety v letech na krátké vzdálenosti se stal dopravce Normanských ostrovů Aurigny s 82 procenty. Důkazem, že vysoká cena není podmínkou kvality jsou nízkorozpočtové aerolinky Jet2, které v této kategorii skončily druhé.

Kategorii lety na dlouhé vzdálenosti ovládly Singapore Airlines se skóre 88 procent. Stříbro a bronz braly Qatar Airways a Emirates.

Britská Virgin Atlantic skončila čtvrtá a někteří cestující dokonce uváděli, že „British Airways by se od svého mladšího konkurenta Virgin Atlantic mohla učit“.

Jak se aerolinky umístily v průzkumu Which?
Lety na krátké vzdálenostiLety na dlouhé vzdálenosti
1.AurignySingapore Airlines
2.Jet2Qatar Airways
3.SASEmirates
4.Aer LingusVirgin Atlantic
5.SwissKLM
6.NorwegianAir Transat
7.LufthansaThai Airways
8.EurowingsDelta Airlines
9.EasyJetTui Airways
10.KLMQantas
11.Tap PortugalUnited Airlines
12.FlybeAir Canada
13.Tui AirwaysEtihad Airways
14.Wizz AirBritish Airways
15.British AirwaysAmerican Airlines
16.Vueling Airlines
17.Ryanair

Zdroj: The Independent

Cestující v Praze nechal Ryanair v letadle zavřené 6 hodin (4. 2. 2019):