ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Německý průmysl je na tom nejhůř od sjednocení země, rekordně se propadl

  • 33
Průmyslová výroba v Německu v dubnu kvůli koronavirové pandemii zaznamenala rekordní propad. Ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 17,9 procenta, v meziročním srovnání pak o 25,3 procenta. To byl nejvýraznější propad od znovusjednocení země v lednu 1991, kdy se tyto údaje za celou zemi začaly znovu sledovat.

Údaje o propadu oznámil v pondělí spolkový statistický úřad. Dubnový propad je výraznější, než čekali analytici. Ti jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 16 procent.

Statistici také zpřesnili čísla o vývoji výroby za březen. Meziměsíčně se výroba po revizi snížila o 8,9 procenta, předběžné údaje uváděly pokles o 9,2 procenta.

„Dosáhli jsme nejnižšího bodu. S postupným uvolňováním ochranných opatření a obnovením výroby v automobilovém průmyslu teď začíná ekonomické oživení,“ uvedlo ministerstvo hospodářství.

Bez zahrnutí produkce energie a stavebního sektoru se dubnová výroba propadla meziměsíčně o 22,1 procenta. Z toho produkce kapitálového zboží se snížila o 35,3 procenta a produkce spotřebního zboží o 8,7 procenta. Produkce polotovarů klesla o 13,8 procenta. Výroba automobilů se propadla o 74,6 procenta.

Produkce energie se proti březnu snížila o 7,2 procenta. Stavebnictví zaznamenalo pokles o 4,1 procenta.

Páteční zpráva ukázala, že zakázky německého průmyslu v dubnu v důsledku koronavirové krize klesly rovněž nejvíce od roku 1991, kdy se tyto údaje začaly zveřejňovat. Ve srovnání s březnem klesly o 25,8 procenta, slabší byla přitom jak domácí, tak i zahraniční poptávka.

Údaje posilují očekávání, že německá ekonomika vykáže za druhé čtvrtletí nejhlubší pokles od druhé světové války. „Hrubý domácí produkt Německa pravděpodobně ve druhém čtvrtletí klesne o více než deset procent. To je hodnota, která nebyla v době míru nikdy změřena,“ upozornil ekonom VP Bank Group Thomas Gitzel.

Vláda očekává, že za celý letošní rok HDP klesne o 6,3 procenta. Vychází z toho, že ekonomickou aktivitu ve druhé polovině roku podpoří fiskální stimulační balík v objemu 130 miliard eur, tedy zhruba 3,5 bilionu Kč.

Ekonomický institut Ifo dnes uvedl, že firmy ve zpracovatelském průmyslu očekávají v nadcházejících měsících další pokles výroby, ale pomalejším tempem než dosud. Hodnota jeho indexu očekávání výroby se v květnu zvýšila na minus 20,4 bodu z dubnových minus 51 bodů. Index tak zaznamenal nejvyšší měsíční nárůst od znovusjednocení Německa.

„To ale jen znamená, že strmý pád se pouze zmírňuje,“ upozornil vedoucí výzkumu Ifo Klaus Wohlrabe.

,