Drogový dealer nabízí zákazníkovi marihuanu v centru portugalského Lisabonu....

Drogový dealer nabízí zákazníkovi marihuanu v centru portugalského Lisabonu. (11. listopadu 2019) | foto: AP

Obchod s drogami v Evropské unii roste, vede konopí a kokain, tvrdí Europol

  • 31
Odhadovaný roční obrat obchodu s drogami v zemích Evropské unie vzrostl na zhruba 30 miliard eur (765 miliard korun). Drogy jsou kvůli novým způsobům distribuce v unii snadněji dostupné a mezi zločineckými organizacemi se začínají více prosazovat gangy z Evropy. Vyplývá to z pravidelné zprávy, kterou v úterý zveřejnily evropské úřady.

„Europol zaznamenává při svých operacích a prostřednictvím informací tajných služeb členských států zřejmý nárůst obchodování s drogami,“ prohlásila dnes šéfka evropské policejní agentury Catherine De Bolleová. Nejnovější údaje, které dnes Europol prezentoval společně s Evropským střediskem pro monitoring drog a drogových závislostí (EMCDDA), nelze podle úřadů přesně srovnat s dosud poslední zprávou vydanou před třemi lety, protože obě agentury změnily způsob sběru dat.

Největší podíl na trhu mají lehké konopné drogy, kterých se ročně prodá za 11,6 miliardy eur. Následuje kokain s odhadovaným prodejem za 9,1 miliard a heroin se 7,4 miliardami eur.

Nárůst aktivity evropských zločineckých skupin se podle Europolu projevuje zejména u kokainu. Vedle tradičních kolumbijských a italských gangů začínají v posledních letech hrát významnější roli i skupiny z Británie, Francie, Nizozemska, Španělska či balkánských zemí. Růst prodeje se týká i syntetických drog jako jsou amfetaminy či MDMA, které jsou stále více vyráběny v evropských zemích.

„Zpráva je jasným signálem pro politiky, aby se začali zabývat rychle rostoucím drogovým trhem, který je stále globálně propojenější a využívá digitální technologie,“ konstatoval ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

Evropské státy by podle doporučení zprávy měly například zlepšit sdílení informací mezi tajnými službami či zefektivnit spolupráci bezpečnostních složek. Zaměřit by se měly na slabá místa vnější hranice EU, kudy proudí dovnitř nelegální návykové látky.

Evropa se podle zprávy stává důležitější oblastí nejen pro prodej drog, ale také pro jejich výrobu. To má vliv na zvýšenou kriminalitu a rovněž umožňuje lépe financovat terorismus. Prodej drog zůstává podle úřadů hlavním zdrojem příjmů teroristických a povstaleckých skupin.

,