Oblíbená kreslená postavička Prasátko Peppa v Číně čelí cenzuře.

Oblíbená kreslená postavička Prasátko Peppa v Číně čelí cenzuře. | foto: Reuters

Miliardy dolarů za Prasátko Peppa. Hasbro kupuje majitele populární pohádky

  • 15
Americký výrobce hraček Hasbro koupí kanadskou mediální a distribuční firmu Entertainment One (eOne) za čtyři miliardy dolarů (93 miliard korun). Společnost tak získá přístup k populárním televizním pořadům, jako jsou Prasátko Peppa a Pyžamasky, a rozšíří svou působnost na lukrativním trhu zaměřeném na předškoláky.

Společnost Hasbro v poslední době kupuje menší firmy a spojuje se s předními filmovými studii, aby zvýšila prodeje hraček spojených s filmovými licencemi. Poptávka po postavičkách akčních hrdinů, kterou podpořil úspěch nejnovějšího filmu ze série Avengers, má také lví podíl na tržbách podniku. 

Generální ředitel Brian Goldner řekl, že Hasbro využije značky eOne k rozšíření příležitostí na celém světě. Prasátko Peppa, které je pro eOne hlavním zdrojem příjmů, je populární show vysílaná na několika platformách. Pořad pro předškoláky se vysílá ve 40 jazycích ve více než 180 oblastech po celém světě.

Za akcii eOne, která je zapsána na londýnské burze, Hasbro zaplatí 5,6 libry (asi 158 korun), což znamená prémii 26,4 procenta nad čtvrteční závěrečnou cenou. Společnost očekává, že roční spolupráce do roku 2022 dosáhne zhruba 130 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Společnost eOne je tak posledním příkladem firmy zapsané na londýnské burze, kterou přebírá zahraniční vlastník. K podobným akvizicím dochází od doby, co obavy z tvrdého brexitu srážejí hodnotu britské libry, všímá si deník Financial Times.

Americký hračkářský gigant Hasbro stojí za řadou populárních produktů, jako například My Little Pony, Littlest Pet Shop či Nerf. Vlastní také společenské hry Dračí doupě, Monopoly nebo Scrabble.

,