Praze se daří skvěle, ostatní regiony na tom ale jsou o poznání hůř. Ilustrační foto

Praze se daří skvěle, ostatní regiony na tom ale jsou o poznání hůř. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Praha patří k nejbohatším v EU, ostatní regiony pokulhávají

  • 534
"Pražákům, těm je hej," zpívá Pražský výběr a potvrzují to i poslední čísla z Eurostatu. Podle nich HDP na obyvatele hlavního města dosahuje 160 procent průměrného evropského regionu. V rámci celé ČR je ale takový výsledek naprostá výjimka.

Podle poslední dostupné statistiky z roku 2005 je česká metropole vůbec nejbohatším regionem z nových členských států a dvanáctým nejbohatším v Unii. Řadí se tak na roveň nizozemskému Utrechtu, ale příliš nezaostává ani za Vídní.

Ostatní české regiony nedosahují ani 75 procent průměru EU, což je řadí do kategorie "rozvojové". Po Praze je nejbohatší Středočeský kraj, který se pohybuje kolem 70 procent unijního průměru. Následuje region Jihozápad, do nějž spadají Jihočeský a Plzeňský kraj. Nejchudší je naopak střední Morava, kde HDP na obyvatele činí 59,8 procenta celoevropského průměru.

Rozvojové regiony ovšem zdaleka nejsou jen záležitostí "chudší" střední a východní Evropy. Šest jich je v Řecku a pět i v Itálii.

Úplně nejchudší oblastí v Unii je rumunský Nord-Est, který nedosahuje ani čtvrtiny unijního průměru. V první patnáctce nejchudších regionů je šest oblastí z Rumunska, pět z Bulharska a čtyři z Polska.

Nejbohatší Londýn
Na prvním místě už řadu let zůstává Londýn a jeho okolí, kde je HDP na obyvatele v přepočtu zhruba třikrát vyšší než unijní průměr.

Nejbohatšími regiony jsou kromě Londýna ještě Lucembursko (264 procent HDP na obyvatele) a Brusel (241 procent HDP na obyvatele).

V případě Lucemburska celkový výsledek ovšem ovlivňuje skutečnost, že do malého velkovévodství dojíždí denně za prací zhruba 100 000 lidí z okolních států, tedy zhruba čtvrtina všech obyvatel, což výrazně statistiku zkresluje.

 Nejbohatší regiony v EU*
Region HDP na hlavu (EU=100)
Vnitřní Londýn (Velká Británie)  303
Lucemburk (Lucembursko)  264
Brusel (Belgie)  241
Hamburk (Německo)  202
Vídeň (Rakousko)  178
Ile de France (Francie)  173
Stockholm (Švédsko)  172
Berkshire, Buckinghamshire &
Oxfordshire (Velká Británie)
 168
Horní Bavorsko (Německo)   166
Groningen (Nizozemsko)  164
Hovedstaden (Dánsko)  161
Praha (Česko)  160
Utrecht (Nizozemsko)    158
Southern & Eastern (Irsko)  158
 Darmstadt (Německo)  158
(HDP v přepočtu na obyvatele, data jsou k roku 2005 - novější nejsou k dispozici)

,