Vyprodaný supermarket v polském Gdaňsku (12. března 2020)

Vyprodaný supermarket v polském Gdaňsku (12. března 2020) | foto: Profimedia.cz

V Polsku prudce rostou ceny potravin, vláda zvažuje jejich zastropování

  • 128
Ceny některých potravin v polských obchodech prudce stoupají. Podle tamějšího ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowskiho jsou na vině maloobchodníci, kteří využívají nákupní paniky spotřebitelů a ceny šponují. Polsko proto zvažuje, že je zastropuje.

„Kilogram rajčat za třináct zlotých (78 korun), jablka za devět zlotých (54 korun) a svazek ředkviček za 15 zlotých (90 korun), to není vtip. Tyto ceny jsou nyní v obchodech realitou,“ píše polská mutace Business Insider

Vyprodané supermarkety v polovině března

Polský Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů  proto navrhuje zavedení regulovaných cen. Návrh úřadu zahrnuje přísné tresty pro podnikatele, kteří se regulovaných cen nebudou držet. Ten, kdo cenou přesáhne stanovený limit, může dostat pokutu až pět milionů zlotých (téměř třicet milionů korun). 

„Zadali jsme analýzu, jejíž cílem bylo zjistit, jak se ceny určitých výrobků či kategorií potravin vyvíjely v posledních dnech. Brzy analýzy vyhodnotíme, poté se pokusíme nastavit regulované ceny,“ citovala tisková agentura PAP polského ministra zdravotnictví Łukasze Szumowského.

Ačkoli Szumowski nespecifikoval, jakých potravin se zastropování cen bude týkat, zřejmě půjde zejména o drůbeží maso a mléčné výrobky. Právě u těchto produktů totiž v posledních dnech cena prudce stoupá, píše web IEG Policy.

Nárůst cen potravin nelibě nese polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Podle něj za vyšší ceny nemohou producenti potravin, ale maloobchodníci, kteří využívají strachu konzumentů, z toho, že potraviny dojdou. 

Ceny za potraviny kvůli viru porostou, varují zemědělci. Trpí i vinaři

Možnost, že by Polsko nemělo dostatek potravin Ardanowski popírá. Také Polsko zasáhla na začátku propuknutí pandemie v Evropě nákupní panika, přesto nedostatek potravin od dodavatelů podle ministra nehrozí. „Máme dost jídla a výrobní zařízení z potravinářského průmyslu pracují bez ustání,“ uvedl.

V Polsku je podle posledních zveřejných dat 1 120 lidí nakažených koronavirem, čtrnáct nemocných s COVID-19 zemřelo. První potvrzený případ onemocnění se v Polsku objevil 4. března.

Ani v tuzemsku podle šéfa Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy není problém zajistit zásobování potravinami. „Zatím nemáme signál, že by některý podnik nebyl schopen vyrábět. Zatím všechno běží v pohodě, ale pracovníci jsou vystresovaní,“ řekl Pýcha.