ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Potraviny jsou nejdražší za deset let, uvádí OSN. Růst cen táhne mléko a obilí

  • 8
Ceny potravin na globálním trhu se v listopadu zvedly už čtvrtý měsíc za sebou, přičemž jejich index vystoupal na desetileté maximum. Za listopadovým zdražováním stál především růst cen obilovin a mléčných produktů.

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v listopadu meziměsíčně vzrostl o 1,2 procenta na 134,4 bodu. Nacházel se tak na nejvyšší úrovni od června 2011. Proti loňskému listopadu vykazuje index nárůst o 27,3 procenta. Ve čtvrteční zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Zdroj: FAO

Dílčí index cen obilovin se v listopadu meziměsíčně zvýšil o 3,1 procenta. Velkou měrou k tomu přispělo pokračující zdražování pšenice, za kterým stojí silná poptávka a omezená nabídka. Pšenice zdražuje už pět měsíců v řadě a její ceny jsou nyní na nejvyšší úrovni od května 2011, uvádí FAO.

Eurozóna čelí rekordnímu zdražování, inflace je nejvyšší od vzniku eura

Podle organizace se na tom zřejmě podepisuje snížená kvalita sklizně v Austrálii a nejistota ohledně vývozu pšenice z Ruska. Největší světový exportér pšenice totiž zvažuje, že své vývozce zatíží vyšší daní. V listopadu na světovém trhu mírně vzrostly také ceny kukuřice, zatímco ceny rýže zůstaly zhruba stejné.

Zlevňuje maso a olej

Výrazný růst cen zaznamenává FAO také u mléčných produktů, které oproti říjnu minulý měsíc zdražily o 3,4 procenta a meziročně téměř o pětinu. Kvůli sníženým dodávkám od významných exportérů ze západní Evropy už tři měsíce v řadě prudce zdražují máslo a sušené mléko. Ceny sýrů rostou pouze mírně.

Meziměsíční nárůst v listopadu vykázaly rovněž ceny cukru, které ještě v předchozím měsíci klesaly. Dílčí index je u cukru o téměř 40 procent výš než v listopadu 2020. Z dalších statistik však vyplývá, že ceny rostlinných olejů a masa nepatrně klesly. Maso zlevňuje už čtyři měsíce v řadě, tvrdí FAO.