Ruský prezident Vladimir Putin kontroluje ceny v obchodě. Ilustrační foto.

Ruský prezident Vladimir Putin kontroluje ceny v obchodě. Ilustrační foto. | foto: Reuters

V Rusku se uvažuje o tisku potravinových lístků. Výdaje na jídlo rostou

  • 534
Vzhledem k prudkému růstu cen potravin v Rusku v důsledku pádu rublu a západních sankcí ekonomové a spotřebitelské organizace vybízejí ruskou vládu, aby zavedla pro nejchudší vrstvy potravinové lístky, respektive zvláštní poukazy, kterými by bylo možné platit za nákupy v obchodě.

Systém by měl po americkém vzoru financovat státní rozpočet.

Podle spotřebitelské organizace Veřejná kontrola se podíl výdajů na potraviny v rozpočtech ruských domácností ustavičně zvyšuje.

Přídělový systém v Rusku

Přídělový systém a potravinové lístky se v Rusku poprvé objevily v roce 1916, za první světové války. Systém, zavedený za posledního cara, se ještě v daleko rozsáhlejším měřítku využíval v bolševickém Rusku, než byl oficiálně zrušen v roce 1935. Znovu se objevil na počátku chaotických 90. let a v některých regionech se udržel do roku 1993.

Zatímco dříve na tuto položku připadalo 36 až 40 procent příjmů, po posledním prudkém zdražování je nutné počítat už s polovinou výplaty. „Při zachování trendu lze předpokládat, že za pár měsíců tyto výdaje nejspíše přesáhnou 50 i 60 procent příjmů,“ předpověděla tato nevládní organizace.

V této souvislosti požádala vládu, aby posoudila „možnost zavedení potravinových lístků, které dovolí sociálně slabým vrstvám nakupovat stanovené potraviny na účet federálního rozpočtu“.

Pomoc čerpají desítky milionů Američanů

Ruská organizace se odvolává na americkou zkušenost. Ve Spojených státech totiž podobný systém funguje už od roku 1939. V současnosti má podobu elektronické karty, kterou každý měsíc doplňuje stát z rozpočtových prostředků. Pomoc čerpají desítky milionů Američanů, 15 procent populace, a stát na ni vynakládá desítky miliard dolarů.

O zavedení potravinových lístků pro nejchudší vrstvy v Rusku se podle serveru newsru.com hovoří přinejmenším od roku 2008. Letos se ale tento systém už rozbíhá jako experiment v několika regionech, například v Kirovské, Saratovské, Omské či Uljanovské oblasti.

Podle listu Kommersant se i v bohaté Moskvě uvažuje o zavedení pomoci pro nejchudší na nákup potravinových balíčků. V jedenáctimilionové metropoli je sice jen necelých 100 000 nezaměstnaných, nicméně příjmy pod úrovní životního minima vykazuje skoro půldruhého milionu Moskvanů.

,