Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohřeb je pro Londýn velký byznys. Výrazně zdražily hotely, letenky i služby

  11:31
Ceny hotelů v Londýně a letenek do britského hlavního města před pondělním pohřbem královny Alžběty prudce stouply. Od oznámení jejího úmrtí se průměrná sazba za noc v Londýně zvýšila z 6 tisíc korun na téměř 10 tisíc korun, letenky z evropských měst se zdražily i na násobky běžných cen.

Před pohřebním vozem s rakví královny Alžběty II. jsou ve skotském Ballateru položeny květinové poklony (11. září 2022) | foto: AP

Rostou ceny zboží i služeb, ať to jsou ceny ubytování, letenek, nebo květin, které lidé skupují, aby je položili u Buckinghamského paláce. V prvních dnech po královně úmrtí byla květinářství v centru Londýna kompletně vykoupena. Velkoobchodní cena květin se ztrojnásobila, lidé jsou ochotní dát i sto liber (asi 2 900 korun) za pugét růží.

Miliardy na pohřeb královny? Urážka! Odpůrci monarchie tiše reptají

Pokud si chcete rezervovat hotelový pokoj v Londýně před státním pohřbem královny Alžběty II., připravte si pořádný obnos peněz. Průměrná cena za hotelový pokoj v Londýně je tento víkend o 30 procent vyšší, než za stejný víkend v roce 2019 a o 39,5 procent vyšší než loni, vyplývá z údajů společnosti Trivago. Podle Trivaga se vyhledávání ubytování v tento termín ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 zdvojnásobilo.

Londýnské hotely zaznamenaly prudký nárůst rezervací a některé z nejprestižnějších hotelů byly před pondělním pohřbem ve Westminsterském opatství plně obsazeny. Očekává se, že se pohřbu zúčastní královská rodina, britští političtí vůdci a hlavy států a vlád z celého světa a také tisíce turistů, kteří chtějí vzdát hold nejdéle vládnoucímu britskému panovníkovi.

Luxusní hotely, které se často objevují na předních světových seznamech, jako jsou Claridges, The Connaught a The Langham, se na svých webových stránkách zobrazují jako plně obsazené, i když hotely doporučují zavolat a ověřit, zda nedošlo ke zrušení některé z rezervací. Hotely, které nemají naplněnou kapacitu, mají výrazně vyšší ceny než obvyklou neděli v září.

Státníci v autobusech, kilometrová fronta k rakvi. Londýn chystá pohřeb královny

„Průměrné ceny již nyní přesáhly částku 1 200 liber (34 tisíc korun - pozn. red,) za pětihvězdičkový hotel a očekává se, že se v příštích pěti dnech ještě zdvojnásobí,“ uvedl Tim Hentschel, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti HotelPlanner, a doplňuje, že více než 60 procent cestujících jsou zahraniční návštěvníci.

„Ceny pokojů v některých hotelech jsou od pátku dvojnásobné, než by normálně byly,“ podotkl Hentschel.

Například Corinthia London s 283 pokoji, který je v docházkové vzdálenosti od Buckinghamského paláce, je plně obsazen v neděli i pondělí, potvrdila mluvčí. Goring, kde se Kate Middletonová připravovala na svatbu s princem Williamem, je také plně obsazený.

Oživení britského byznysu

Také letecké společnosti zvyšují ceny letů na tento víkend a pondělí, očekává se zvýšená poptávka po letech z celé Evropy. Počet rezervací i cena letenek do Londýna se od oznámení smrti královny zvýšily.

„Pokud srovnáme období 2. až 7. září 2022 a 8. až 13. září, průměrná cena letenky z Evropy do Británie vzrostla o 25 procent,“ zmiňuje společnost Kiwi.com a doplňuje, že více než třetinu rezervací tvořily bookingy Britů, nejvíce rezervací lidé provedli hned 8. a 9. září 2022.

Oproti stejnému období v minulém roce se dle dat Kiwi.com počet vyhledávání letů (globálně) do Londýna více než zdvojnásobil. Na Kiwi.com byly od 8. září provedeny téměř dva miliony vyhledávacích dotazů pro lety do Londýna (na období mezi 8. a 19. září.)

Víkendová zpáteční letenka s návratem v pondělí z Prahy do Londýna se pohybuje mezi 15 až 24 tisíci korunami. Na jiné termíny se přitom dá pořídit stejná letenka i v řádech stokorun.

„Evidujeme přibližně desetiprocentní zvýšený zájem o letenky do Londýna s odlety tento týden. Problém je s kapacitou, která se nemůže navyšovat kvůli omezení ze strany největšího londýnského letiště Heathrow. Ceny letenek na přímé lety s příletem právě na toto letiště tak šplhají nahoru a pohybují se kolem 20 tisíc korun. Doporučení je vybírat si jako cílová letiště londýnské Stansted, Gatwick nebo City. Levnější také mohou být lety s přestupem v Amsterdamu či Varšavě. Ceny letenek se tak dají pořídit za ceny již od únosných 7 tisíc korun,“ říká Josef Trejbal z portálu Letuška.cz.

Na pohřeb královny pojede Fiala, řekl Zeman. Na bungalov si dá solární panely

Mnoho turistů ze zahraničí přiláká i slabší libra, míní britští ekonomové. Zvýšená návštěvnost pomůže restauracím, hospodám a muzeím, které se stále vzpamatovávají z pandemie a rekordní inflace.

Pondělí bylo vyhlášeno státním svátkem, a tak má mnoho pracovníků volno, což omezí provoz některých služeb. „Většina podniků bude pravděpodobně v pondělí zavřená, týká se to pohostinství a všech služeb spojených s cestovním ruchem,“ varuje návštěvníky britské metropole Samuel Tombs, hlavní ekonom z Pantheon Macroeconomics.

Statisíce lidí se chystají vzdát hold královně Alžbětě, která má v pondělí 19. září pohřeb. Očekává se, že oblast kolem Westminsterského opatství, kde se bude pohřeb konat, bude velmi rušná.

Úřad britského kabinetu varuje, že se očekávají velké davy centru Londýna i jeho okolí. List The Sun uvedl, že lidé, kteří chtějí královně vzdát úctu a navštívit její rakev ve Westminster Hall, mohou čekat až 12 hodin ve frontě dlouhé pět kilometrů.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...