ilustrační snímek

ilustrační snímek

Na nejistotu si zvykáme. Ředitelé firem čekají úspěšný rok, zjistil průzkum

  • 1
Na 77 procent generálních ředitelů světových firem předpovídá pro letošek zlepšení globální ekonomiky, zatímco 15 procent očekává zhoršení podmínek. Optimismus je tak největší za posledních deset let. Vyplývá to z výsledků 25. ročníku globálního průzkumu názorů generálních ředitelů, zadala ho společnost společnost PwC.

Optimismus generálních ředitelů pro rok 2022 je o procentní bod vyšší než před rokem a o 54 procentních bodů vyšší než v roce 2020, kdy více než polovina z nich předpovídala pokles ekonomiky. Průzkum se uskutečnil mezi 4 446 generálními řediteli v 89 zemích a teritoriích loni v říjnu a listopadu.

Německá ekonomika se vrátila k růstu. Stoupla o téměř tři procenta

Ačkoli mezi generálními řediteli panuje všeobecný optimismus ohledně hospodářského růstu v roce 2022, perspektiva se v jednotlivých zemích a teritoriích značně liší. Z největších teritorií je nejvyšší optimismus v Indii, kde 94 procent generálních ředitelů očekává v příštím roce globální růst, zatímco loni to bylo jen 88 procent. 

Optimismus má také solidně rostoucí tendenci mezi generálními řediteli v Japonsku (nárůst o 16 bodů na 83 procent) a mírně vyšší je ve Velké Británii (nárůst o pět bodů na 82 procent).

V Itálii a Francii výrazně stoupl optimismus generálních ředitelů, možná v důsledku silnějšího než očekávaného hospodářského oživení. Na opačném konci spektra se optimismus šéfů ohledně globální ekonomiky nejvíce snížil v USA, a to o 18 bodů na 70 procent, a mírně poklesl také v Brazílii (o sedm bodů na 77 procent), Číně (o devět bodů na 62 procent) a Německu (o čtyři body na 76 procent). Za poklesem v těchto státech může být mohou být výraznější problémy s inflací a omezeními v dodavatelském řetězci.

Ceny zboží i služeb dál porostou. Inflace by se měla zastavit u 10 procent

„Přestože probíhající pandemie a výskyt nových variant letošní rok komplikují, zaznamenaná vysoká míra optimismu generálních ředitelů vypovídá o síle a odolnosti globální ekonomiky a schopnosti šéfů zvládat nejistotu. Ve světě, ve kterém žijeme a pracujeme, není nic ,normálního‘, ale začínáme si na něj zvykat. Je ale povzbudivé, že generální ředitelé, s nimiž jsme hovořili, mají celkově pozitivní pocit z roku 2022,“ komentoval výsledky globální šéf PwC Bob Moritz.

Hledáte práci? Navštivte pracovní portál jobDNES.cz a vyberte si z nabídky pozic.

Optimismus generálních ředitelů je většinou vysoký, ale jsou si také dobře vědomi potenciálních hrozeb, které by mohly mít v nadcházejících 12 měsících vliv na jejich společnosti. Podobně jako v loňském roce se na předních místech žebříčku globálních hrozeb umístila kybernetická a zdravotní rizika. 

Latinská Amerika se obrací doleva. Bude z toho těžit Čína, varují experti

O mnoho pozadu nezůstává ani makroekonomická rozkolísanost, když 43 procent generálních ředitelů se v nadcházejícím roce velmi nebo alespoň trochu obává možného dopadu inflace, výkyvů HDP a problémů na trhu práce.

Z hlediska odvětví jsou pro generální ředitele bank a finančních služeb na prvním místě kybernetická rizika. Pozoruhodné je, že generální ředitelé výrobních podniků a spotřebitelských podniků vykazovali nižší míru obav z kybernetických rizik, a to navzdory vysokému objemu kybernetických útoků v těchto odvětvích.

,