Vizionáři budují umělý tichomořský ostrov, má mít vlastní zákony i měnu

  • 41
Ve spolupráci s vládou Francouzské Polynésie vzniká u tichomořského Tahiti projekt Plovoucího ostrova. Na tři sta domů by měli již za čtyři roky zabydlet první osadníci, na které se nemají vztahovat regule žádného z existujících států – komunita si má vládnout sama. Dlouhodobě projekt počítá se stovkami nových „mikrostátů“ plovoucích po oceánu.

Pro lidi, kterým dělá problém podnikat nebo jen žít pod vládou zákonů připravuje skupina filantropů, akademiků a investorů v čele s kolumbijskou politoložkou Nathalií Mezza-Garciovou alternativu. Bojují za možnost žít na moři „mimo strukturu“. Koncept Plovoucího ostrova vyvíjí kalifornská společnost Blue Frontiers, informuje stanice CNBC.

Firmu Blue Frontiers loni založili manažeři institutu Seasteading, dále běloruský podnikatel, bývalý polynéský ministr a francouzský podnikatel. V týmu mají lidi pocházející z celého světa. Pilotní projekt vzniká ve spolupráci s vládou Francouzské Polynésie. Ostrov o třech stovkách domů, kde bude i pár hotelů, restaurací a kanceláří, se bude spravovat sám a bude používat vlastní virtuální měnu Varyon.

„Pokud se prvnímu ostrovu bude dařit, máme důkaz, že to funguje, a mohou vziknout další,“ říká Mezza-Garciová. Vznik pilotního ostrova financují příspěvky od filantropů, mezi které podle Daily Mail patří i zakladatel platebního systému PayPal Peter Thiel. První ostrov by měl začít fungovat kolem roku 2022 a stát kolem 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

„Že ho zkušíme vybudovat zrovna v Polynésii, má svůj význam. Země se tu opírá o korály a se zvyšující se hladinou moře by zmizela,“ vysvětluje politoložka. 

Stabilita je perfektní inkubátor nápadů

Ostrovy budou sloužit také jako byznys centra mimo dosah vládních regulací. Fungovat bez vlivu měnících se geopolitických vlivů, obchodních dohod a měnových výkyvů znamená mít stabilitu. To je perfektní inkubátor nápadů například pro startupy, doplňuje vědkyně.

„Plovoucí komunity“ si budou podle plánu vládnout samy. „Když obyvatel jednoho ostrova nebude spokojen pod konkrétní vládou, bude moct prostě vzít svůj dům a odplout na jiný ostrov,“ popisuje koncept projektu Mezza-Garciová, podle níž by mohly v dlouhodobém horizontu vzniknout stovky nových „států“.