Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Plastová brčka nezakazujte, jsou důležitá, žádá výrobce nápojových krabic

  • 151
Gigant v oboru potravinových obalů Tetra Pak říká, že brčka jsou nedílnou součástí kartonových krabic a neměla by se zakazovat. Dají se recyklovat spolu s krabičkou, když se po použití zastrčí dovnitř, tvrdí výrobce. Pro jistotu však vyvíjí papírovou náhradu plastové slámky, kterou chce představit ještě letos.

Bude prý ale ještě nějakou dobu trvat, než se papírová brčka stanou široce přijímanou alternativou. „Do té doby chceme zdůrazňovat, že plastová brčka připojená k našim krabičkám mají funkční smysl. A že jejich zákaz není zrovna vhodný způsob, jak s problémem plastového odpadu bojovat,“ cituje BBC  manažera společnosti Charlese Branda.

Letos v lednu britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že do roku 2042 zmizí veškeré zbytečné plasty. Různé obchodní nebo kavárenské řetězce tak přicházejí s plány omezit různé plastové obaly, jednorázové kelímky nebo právě brčka. V dubnu podepsalo přes 40 firem s britskou vládou dohodu, že v příštích sedmi letech sníží objem plastového odpadu. 

Například firma McDonald na valné hromadě ale odmítla požadavek aktivistické skupiny na zveřejnění toho, kolik plastových brček používá. Členové skupiny SumOfUs se snaží řetězec přinutit, aby brčka přestala s ohledem na životní prostředí používat. On-line petici podepsalo na půl milionu lidí, uvedla před několika dny BBC.

McDonald uvedl, že návrh je zbytečný s tím, že firma už se přece zavázala, že v roce 2025 budou všechny její obaly (včetně brček) pocházet z obnovitelných, recyklovaných nebo ověřených materiálů.