ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Místo do kanálu vylili pivo do bioplynové nádrže. A výroba byla rekordní

  • 26
Problém se zkaženým nevypitým pivem neřešili letos kvůli uzavřeným hospodám jen Češi. Podobné starosti měli i na opačném konci planety, v Austrálii. Tady ovšem přišli s netradičním řešením a využili prošlé pivo k výrobě energie z bioplynu.

Čistírna odpadních vod Glenelg v australské metropoli Adelaide tímto způsobem využila statisíce litrů nespotřebovaného piva od místních pivovarů. Čistička vyrábí z kanalizačních odpadů bioplyn běžně a obvykle s jeho pomocí dokáže vykrýt zhruba 80 procent elektrické energie nutné pro svůj vlastní provoz.

S přílivem pivního odpadu se ale výroba energie zvedla až na 654 MWh za měsíc, uvedla manažerka formy Lisa Hannantová v tiskové zprávě.

„S využitím zhruba 150 000 litrů prošlého piva týdně jsme v květnu vyrobili rekordních 355 200 metrů krychlových bioplynu a dalších 320 000 v červnu. Z nich je už možné vyrobit dost elektřiny pro 1 200 domů,“ dodala.

Při anaerobní digesci, kdy mikroby přeměňují organické látky bez přístupu vzduchu na bioplyn bohatý na metan, přispívá k vyšší účinnosti procesu vysoká kalorická hodnota piva.

Výpadek spotřeby způsobil letos na jaře celosvětové přebytky nevypitého piva. Podle CNN likvidoval jen jeden z největších australských pivovarů Lion v květnu kolem 4,5 milionů litrů tohoto nápoje. Problém se nevyhnul ani Česku, kdy lídr trhu Plzeňský Prazdroj odhadoval na jaře nutnou likvidaci na desetitisíce hektolitrů, tedy rovněž řádově miliony litrů.