Růžový diamant v Ženevě vydražili za 1,5 miliardy. Je to nový rekord.

Růžový diamant v Ženevě vydražili za 1,5 miliardy. Je to nový rekord. | foto: AP

Rekordní suma za růžový diamant. Kupec na aukci nabídl 1,8 miliardy

  • 5
Z aukce v Hongkongu vzešel světový rekordman mezi nejdražšími diamanty. Kupec za růžový klenot Pink Star zaplatil 71,2 milionu dolarů, což je v přepočtu 1,823 miliardy korun. Majitelem vzácného drahokamu byla čtyři roky aukční síň Sotheby’s.

Aukční dům ještě před začátkem aukce předesílal, že očekává nový rekord. O diamant se přetahovali tři zájemci, nakonec však zvítězil kupec, který pořadatelům zavolal po telefonu a vyslovil částku 63 milionů dolarů. Celková suma včetně provize činí 71,2 milionů dolarů. Nikdy v historii nebylo zaplaceno větší množství peněz za jednotlivý diamant.

Aukce pokořila dosavadní rekordní částku 57,5 milionu dolarů, kterou loni v květnu zaplatil kupec v dražbě Christie’s za diamant Oppenheimer Blue. Pink Star je zároveň nejhodnotnější věcí, která byla kdy na aukci v Asii zpeněžena.

Šedesátikarátová Růžová hvězda (Pink Star) je největší mezi růžovými diamanty na světě.

Při minulé aukci v Ženevě v roce 2013 se tento kousek vydražil v přepočtu za 1,7 miliardy korun, nicméně fakticky z prodeje vítězi sešlo, protože newyorský obchodník s diamanty za šperk nezaplatil a zůstal tak v rukou společnosti Sotheby’s. Ta jej musela odkoupit jakožto ručitel.

Růžový diamant Pink Star se dražil už v roce 2013 v Ženevě:

Aukční dům si věřil, že se opět diamant prodá za rekordní sumu. „Myslím, že pokud se prodá, tak za nejvyšší cenu, jaká kdy byla na světě za drahokam v aukci nabídnuta,“ řekl před aukcí agentuře AFP Chin Yeow Quek, místopředseda asijské pobočky aukční síně Sotheby’s.

04.dubna 2017 v 13:13, příspěvek archivován: 04.dubna 2017 v 13:50

The Pink Star, a 59.60-carat diamond, just sold in #HK for HK$553m/US$71.2m, a new record for any diamond or jewel at auction

Od aukce v Hongkongu si hodně sliboval i proto, že Asie se v posledních letech stává dějištěm významných obchodů s drahými kameny, které lámou rekordy.

Shodou okolností právě do Hongkongu v roce 2015 zamířil vzácný růžový diamant Blue Moon. Vítězný úder kladívka taktéž v síni Sotheby’s patřil miliardáři a realitnímu magnátovi Josephu Lauovi, který vzácný kámen za 48,4 milionů dolarů věnoval své sedmileté dceři. Den po aukci diamant přejmenoval na Blue Moon of Josephine.

Vzácný diamant Pink Star o velikosti zhruba dva a půl na dva centimetru a váze necelých 12 gramů je nejcennějším kouskem mezi vyhledávanými růžovými diamanty. Má dokonalou vnitřní strukturu a precizní zpracování. Podle manažera aukční síně pro Asii byl o něj po prodeji v roce 2013 stále velký zájem.

Aukční síň nicméně s prodejem nijak nespěchala. „Čtyři roky od prodeje v Ženevě je velmi slušný čas... na trhu je spousta nových miliardářů,“ uvedl Quek. Diamant objevila v roce 1999 společnost De Beers na svém nalezišti v Africe.