Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Dočkáme se záloh na PET lahve? Je to drahé a složité, ukazují Slováci

Zatímco u nás se debaty o možném zálohovém systému na PET lahve teprve rozbíhají, na Slovensku už jsou minimálně o dva kroky dále. Podle analýz, které zde byly vypracovány loni, bude vytvoření celého systému stát v přepočtu 2 až 3,5 miliardy korun a každý rok bude zhruba 128 milionů korun v minusu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Neumím si představit, že to bude fungovat na vesnicích. U nás se docela i starší (nejen) občané naučili plasty nosit no žlutého kontejneru (dokonce i na kovy máme). Každý den si jdou nakoupit do našeho krámku, nikam jinam nepotřebují, ale teď jim zdražíme např. minerálku, a řekneme jim "dojeďte si s obalem si do města". Jo tak tomu říkám snaha o zvýšení recyklace. Každému normálnímu člověku je jasné jak to dopadne.

2 0
možnosti

PETek moc nekupuji a ty které si koupím pak ještě tak půl roku využívám jako láhev na vodu na výlety.

Nicméně když si uvědomím jaký problém je vrátit flašku od piva (např. Primátor koupený v tescu nechce vzít druhé tesco okolo kterého jedu z domova) tak jsem zásadně proti zálohování.

Češi třídí plasty jako zběsilí, a především plastů je víc než jen nějaké láhve. Proto zálohování láhví by ubralo na recyklaci ostatních plastů.

Navíc je dost nepohodlné táhnout ráno do práce obaly na recyklaci s tím, že je vyhodím v nějakém konkrétním obchodě cestou domů...

2 1
možnosti

Hlasoval jsem pro Ne, a to z tohoto důvodu: Není vhodné restrikcí (finanční přes ztrátu záloh) nutit všechny občany k odstraňování následků. Příčina totiž tkví v tom, že se nápoje vůbec do nějakých petek balí. Radikální zákaz petek je ovšem neprosaditelný, a to kvůli moci výrobců, ale i kvůli části občanů, kterým tyto obaly vyhovují. Mám takovou představu, že by se dala na jiné obaly než vratné zavést spotřební daň, která by produkty v těchto obalech prodražila sice ne drasticky, ale natolik, aby se používaly jen okrajově (limča a pivo v baťohu ano, ale v ledničce nikdy - to je cenově nastavitelné).

Tady je ale jedno velké ale: jednorázové obaly využívají monopolní a dominující společnosti, protože je pro ně výhodnější ty jejich samokály a vobarvený cukrový vody vozit do dálek v petkách, čímž drtí menší konkurenci. Jedině státní moc, která dovede těm global playerům čelit, proto může s tímto problémem něco udělat. Aniž by z každé domácnosti a krámku udělala dobrovolnickou třídírnu odpadu velkoproducentů.

0 0
možnosti
Foto

Nejvyšší čas pro zavedení zálohování trojnožek na pizzy, držáků plastových kuliček na záchod, podložek pod maso a vaniček na vlašák. Těch se vyhodí také spousta a nikdo to netřídí.

Apropo - proč se snaží někdo zasahovat do u nás fungujícího systému a snaží se to nějak regulovat.

Vyhýbámse nákupním centrům, nakupuju v krámku. Teď budu muset tam dojet s butelkama za pár korun. Víc projedu, než utržím, čas nikdo nezaplatí a ještě by někdo odře rez na parkovišti na mojí plechovce.

6 0
možnosti

"Víc projedu, než utržím" no neutržíte nic, záloha je přece placena předem a jen se vám vrátí. Takže ty vámi zmíněné náklady jdou za vámi. Ale můžete mít úžasný a skvělý pocit, že by vád Káča Biomasa pochválila :-)

1 0
možnosti

M68i69r74e96k 92G19a85j51e16r

22. 1. 2019 17:45

Prestoze nehodlam cist odhadnute sumy, kolik by to stalo, tak mam neco k tomu, co chci rict: Kazdemu je snad jasne, ze nechat lidi, at si s tema petkama delaji co chteji, treba at je vyhazuji do lesa, je nejlevnejsi moznost a tim take atraktivni pro vyrobce. Ti pro zalohovani samozrejme nebudou.

1 1
možnosti

Slováci nic takového neukazují, systém nemají zaveden.

1 0
možnosti

v článku se nepíše že ho už zavedli, jen jsou proti nám o kousek dál, protože už si vyčíslili kolik bude systém stát, takže museli i udělat návrh fungování.

1 0
možnosti

Nejlepší petka,žádná Petka. Mám svoji lahev, kterou si napustím vodou.

2 0
možnosti

K69a60r92e78l 45D14r73d33a

22. 1. 2019 15:57

Tak mám pocit, že Billa zrušila plastové tašky. Musel jsem za 8 Kč koupit papírovou. V Albertu jsem plastové potkal, tak jsem jich pár nabral, ale cena také 8 Kč. Fakticky bude plastová taška nedostupná a předražená. Neskutečná šikana. Výsledek nesmyslné snahy o ničem.

Teď mi doma stojí další nová papírová taška. Co s ní mám dělat? Zmačkat a vyhodit? Je mi na nic. K ničemu se nehodí. Zbytečný škodlivý výrobek.

U těch PET lahví se perou provozovatelé starého a nového systému. Podle mě ten stávající zaplatily obce z našich daní. Tedy, je zde snaha znehodnotit veřejnou investici do tříděného odpadu ukrytá za značkou "eko". Fakticky snaha jak finančně uškodit všem daňovým poplatníkům a pořádně je oškubat a vydusit šikanou.

Už jen to, že systém bude prosperovat, když se PET lahve vracet nebudou. Propadlé zálohy bere provozovatel. To je tedy podnikatelský záměr. No fuj.

4 1
možnosti

M26i93r56e82k 56G19a95j54e29r

22. 1. 2019 17:48

Jak se pise v clanku, tak vyrobce prispiva na likvidaci tech plastovych lahvi. Takze kdyz budou zalohovane a nekdo je nevrati, tak je to on, kdo tim vyrobci nechava tu malou zalohu. Tak je to spravne.

0 0
možnosti
Foto

Mám se zálohovanými petkami zkušenost třeba z Finska a je to strašný opruz. Dnes, když mám prázdnou PETku, tak ji skrčím, hodím do pytle a jednou za týden ten pytel odnesu do popelnoice na PETky - ale když PETku vracíte, tak musí být v původním stavu, aby ji automat rozpoznal, takže to znamená vláčet do obchodu tašky plné nafouknutých PETek a vzhledem k tomu, že nakupovat chodím většinou po cestě z práce, tak chci vidět, jak ty kabely s PETkama tahám do práce.

3 0
možnosti

M39i47r47e97k 41G49a69j18e12r

22. 1. 2019 17:50

Myslim, ze budete mit dal moznost je hazet do popelnic na petky. Pokud by takovych lidi jako vy bylo vic, tak vam i pristavim svuj kontejner.

0 0
možnosti

Někdy v 90. letech už tu zálohované PETky byly, byly sice mohutnější a dokonce skákaly, a záloha byla tuším 10 kaček, což v té době bylo za flašku docela dost. Ale asi se to neosvědčilo, když to výrobce (Coca cola, nebo Popsi) zrušil.

3 0
možnosti

J13a92n 92N11o39v58ý

22. 1. 2019 14:35

Bylo to tuším někdy v 2. pol. 90. let. Hlavně to nebylo povinné, byly jak zálohované, tak nezálohované, nikdo nikomu netlačil svojí pravdu. 10Kč byla 2l, 5Kč za 1l. A asi to opravdu nemělo efekt, proto se od toho zanedlouho ustoupilo. To očividně už nechtějí připustit,aby někdo měl na výběr, a měl možnost se nepřiklonit k preferované variantě. Takže to plánují napálit befelem.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!