Logo banky Deutsche Bank na zdi před firemním ústředím ve Frankfurtu nad...

Logo banky Deutsche Bank na zdi před firemním ústředím ve Frankfurtu nad Mohanem (9. června 2019) | foto: Reuters

Němečtí bankéři vyhlížejí konec krize, přijde prý v polovině příštího roku

  • 9
Německá bankovní společnost Deutsche Bank v pondělí zlepšila výhled světové ekonomiky pro letošní i příští rok. Předpověděla, že globální hospodářství se již do poloviny příštího roku vrátí na úroveň z období před příchodem koronavirové krize.

Deutsche Bank nyní předpokládá, že celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce sníží o 3,9 procenta, zatímco v předchozí prognóze počítala s propadem o 5,9 procenta. Odhad růstu HDP v příštím roce pak zvýšila na 5,6 procenta z dřívějších 5,3 procenta, napsala agentura Reuters.

„S blížícím se koncem třetího čtvrtletí odhadujeme, že úroveň globálního HDP je zhruba na půl cesty zpátky k úrovni před virem. Předpokládáme nyní, že tato cesta bude dokončena do poloviny příštího roku, tedy o několik čtvrtletí dříve než v naší předchozí prognóze,“ uvedl šéf ekonomického výzkumu Deutsche Bank Peter Hooper.

Varoval nicméně před přetrvávající nejistotou a před možnými problémy v budoucnosti, a to mimo jiné v souvislosti s vysokým zadlužením a odklonem centrálních bank od mimořádně uvolněné měnové politiky.

Pesimistická Světová banka

Vzroste chudoba na celém světě. Krize bude až pět let, varuje ekonomka

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová minulý týden uvedla, že oživení globální ekonomiky po krizi vyvolané pandemií covidu-19 může trvat až pět let. „Pravděpodobně nastane rychlé oživení, jakmile budou všechna omezení spojená s karanténou zrušena, ale úplné uzdravení bude trvat až pět let,“ řekla na konferenci v Madridu.

Reinhartová rovněž upozornila, že recese způsobná pandemií bude v některých zemích trvat déle a prohloubí nerovnosti, protože krize zasáhne mnohem více nejchudší v bohatých zemí a také nejchudší země budou zasažené výrazně více než bohatší. Poprvé za 20 let tak podle ní kvůli krizi vzroste celosvětová míra chudoby.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý týden odhadla, že globální ekonomika v letošním roce klesne o 4,5 procenta. Zlepšila tak svoji předchozí prognózu, ve které počítala s šestiprocentním propadem.

,