Návaly turistů trápí Evropu i svět. Mnohé země zavádějí opatření

  17:47
Výletní lodě a ucpané přístavy či silnice zablokované zájezdovými autobusy jsou v posledních letech nedílnou součástí každodenního života v mnoha oblastech Evropy. Takzvaný overturismus, který je synonymem pro nadměrný počet turistů v určité oblasti, rozčiluje obyvatelé postižených míst natolik, že společně s úřady vymýšlejí, jak turisty omezit.
Barcelona

Barcelona | foto: Profimedia.cz

Turistické peklo. I tak by se daly jednoduše popsat nejpopulárnější cestovatelské destinace v sezoně a mnohdy i mimo ni. Na jedné straně jsou rekordní příjmy z cestovního ruchu, na straně druhé přeplněná města, poničené památky i příroda a nespokojení místní obyvatelé, kteří mají plné zuby rostoucích nákladů na živobytí ve své domovině i turistů, kteří se neumí chovat. 

Turismus se zkrátka vymkl z rukou. Zatímco v roce 1950 každý rok cestovalo po celém svět jen 25 milionů lidí, dnes je to téměř 1,4 miliardy. Jak uvádí web Trend, vývoj překonal i již tak ambiciózní prognózu Světové organizace cestovního ruchu. 

Podle Holgera Sickinga, který je zodpovědný za výzkum cestovního ruchu v Osterreich Werbung, nesouvisí overturismus jen s množstvím turistů, ale také s jejich povahou. „Nízké náklady na letenky například umožňují, aby velké skupiny mladých Londýňanů letěly do Prahy na víkend a levně se tam opíjely. Tito turisté jsou místními obyvateli vnímáni jinak, než ti, kteří žijí v luxusních hotelích a investují peníze do drahého jídla nebo kultury,“ vysvětlil Sicking.

Overturismus však nepohánějí jen levnější letenky. Mohou za něj také levnější plavby na výletních lodích, rozvoj platforem pro levný pronájem typu Airbnb nebo masivní sdílení fotografií z kultovních míst na sociálních sítích (viz například článek Pro lajky cokoliv. Turisté se v Černobylu svlékají i do spodního prádla). Situace došla tak daleko, že mnohá z přetěžovaných měst vymýšlejí strategie, jak příliv turistů omezit. Následující evropská města se pokusila o změnu. 

Itálie Řím

Ti, kteří si chtějí odpočinout a posedět u Španělských schodů v Římě, budou možná překvapeni. Začátkem srpna totiž městské úřady zavedly zákaz sezení na této památce. Důvodem jsou nejen obavy o její poškození, ale také lidé, kteří se na ní zdržují příliš dlouho a blokují ostatní. Policie tak v těchto dnech naléhá na sedící turisty, aby se postavili a pokračovali v cestě, jinak jim hrozí pokuta v rozmezí od 160 (4 100 Kč) do 400 eur (10 300 Kč). 

V Římě to není jediné opatření. V loňském roce město zakázalo pouliční umělce, kteří se oblékali do historických postav, jakou jsou gladiátoři. Rovněž ukončilo prodej alkoholu po 2. hodině a zakázalo vjezd turistických autobusů do centra.

Itálie Benátky

Typické benátské budovy a v pozadí kolosální výletní loď. To je panorama, které lze v Benátkách vyfotografovat každý den. Místní obyvatelé už jsou natolik znechuceni, že proti mohutným výletním lodím začali protestovat. Podle listu Financial Times italské úřady rozhodly o tom, že velké výletní lodě nebudou moci od září plout do některých kanálů v centru Benátek. Hlavními argumenty jsou obavy ze znečištění ovzduší a poškození mořské fauny a flory. Kritici však upozorňují, že tím se problém přeplnění nevyřeší.

Španělsko Barcelona

Nádherné pláže a módní města. I tak se prezentuje Španělsko ve snaze přilákat více turistů. Některá města na to už ale začínají doplácet. Příkladem je Barcelona, kde vedl nárůst návštěvníků k poklesu místních obyvatel, kteří byli vytlačeni rostoucími náklady na jídlo a nájem. Starosta Barcelony kvůli tomu začal vyhrožovat zastavením výletních lodí a omezením rozšíření tamního letiště.

Chorvatsko Dubrovník

Chorvatský Dubrovník vždy přitahoval turisty. Od doby, kdy se ale objevil kultovní seriál „Hra o trůny“, je množství turistů neúnosné. Například v roce 2019 město navštívilo 700 tisíc lidí, což je o 20 procent více než v roce 2018. Uvedlo to chorvatské ministerstvo cestovního ruchu. Město již přijalo opatření k omezení počtu výletních lodí, které mohou kotvit v přístavu. V roce 2020 chce toto opatření ještě rozšířit.

Nizozemsko Giethoorn

Obec Giethoorn, která je často nazývána „nizozemskými Benátkami“, navštěvuje každoročně odhadem 350 tisíc čínských turistů. Přeplnění obce vedlo nizozemskou turistickou radu k zastavení aktivního pokusu přilákat více turistů. V Amsterdamu úředníci přijali opatření, které zakazuje výstavbu nových hotelů a obchodů se suvenýry. Turisté také musí zaplatit pokutu, pokud jsou na veřejnosti přistiženi při pití alkoholu nebo močení.

Francie Paříž

Francie byla v loňském roce vyhlášena jako nejnavštěvovanější turistická destinace na světě. V roce 2018 zemi navštívilo 90 milionů zahraničních návštěvníků. Začátkem července pařížští úředníci oznámili, že plánují zakázat vjezd vyhlídkových autobusů do centra města, aby měli lepší kontrolu nad provozem. Omezení dvoupodlažních autobusů má vstoupit v platnost ještě v tomto roce.

Rakousko Vídeň

V první polovině roku 2019 navštívil rakouské hlavní město rekordní počet turistů. I když to turistická kancelář města ocenila, uznala, že je potřeba něco s nekontrolovatelnými davy udělat. Problémem jsou zejména skupiny turistů, které přijíždějí lodí po Dunaji a ti, kteří ucpávají město během dopravní špičky. Úředníci také zvažují zavedení časových limitů u pronájmů přes platformu Airbnb.

Rakousko Hallstatt

Malebná rakouská vesnice Hallstatt každoročně přiláká přes milion turistů. V Číně se stala natolik populární, že v roce 2012 tam byla postavena její replika. Ačkoliv sláva povzbudila ekonomiku obce, mnozí z 800 obyvatel jsou se záplavou turistů nespokojení. Od roku 2020 budou mít proto turistické autobusy přístup do Hallstattu pouze tehdy, pokud si koupí jízdenku na určitý časový úsek předem.

Maďarsko Budapešť

Budapešť se řadí mezi evropská města, kde má nadměrný turismus jeden z nejhorších dopadů. Místní obyvatelé jsou z hluku a nepořádku, kteří zde turisté způsobují, opravdu rozzlobení. Nejvíce je štvou turisté, kteří do Budapešti přijíždějí za nočním životem. Přestože referendum za omezení provozní doby restaurací selhalo, město slíbilo, že obavy obyvatel bude řešit. Prvním z krků byl zákaz pivních kol v centru. 

Dánsko Kodaň

Kodaň přijala několik opatření, aby si udržela svůj titul nejšťastnějšího města na světě. Pro lepší řízení turistů se město pokusilo rozmístit turisty po celém městě, vytvořilo tiché zóny pro obyvatelé v sousedství a zastavilo otevírání nových barů a restaurací v místech, kde už jich několik existuje.

Velká Británie Londýn

Podle BBC je v současnosti v Londýně zaregistrováno více než 80 tisíc pokojů a domů v systému Airbnb. Jejich počet v posledních několika letech prudce stoupl, takže pro místní obyvatelé je mnohem obtížnější najít dostupná místa k životu. Londýn proto zavedl omezení pro majitelé nemovitostí, které jim umožňuje pronajmout celé domy pouze na 90 nocí ročně.

Česko Praha

Pod náporem turistů trpí i Praha. Neprůchodné centrum či bezohledné skupiny turistů na elektrických koloběžkách a kolech jsou jen některé ze strukturálních nedostatků, které místním obyvatelům brání ve spokojeném životě. Novým problémem se v posledních letech staly také ubytovací servery typu Airbnb. Předběžná analýza 100 amerických metropolí naznačila, že Airbnb nese alespoň určitou odpovědnost za prudce rostoucí náklady na bydlení. 

Praha přitom patří mezi města, která jsou overturismem ohrožena nejvíce. Podle nové analýzy Destination 2030: Global Cities´Readiness for Tourism Growth, která hodnotí připravenost globálních měst na nárůst počtu turistů, není Praha připravená, protože nevyužívá dostatečně svého potenciálu. To pak vede k řadě negativních důsledků.

Svět Bajkal, Machu Picchu, Maya Bay, Havaj, New York, Island

Overturismus se netýká jen Evropy. Trpí jim mnoho další oblastí po celém světě. Invazi turistů zažívá i slavné jezero Bajkal, které se nachází v jižní Sibiři nebo Machu Picchu, kde mohou turisté strávit jen tři hodiny. Thajská pláž Maya Bay, která se proslavila díky filmu Pláž s Leonardem Dicapriem, musela být kvůli turistům uzavřena až do roku 2021. S náporem turistů bojuje i Havaj, New York, Island a mnoho dalších populárních destinací.

Autor:
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...