Bývalý generální ředitel společnosti Orange Didier Lombard (9. června 2010) | foto: Profimedia.cz

Francouzský operátor dohnal své zaměstnance k sebevraždě, rozhodl soud

  • 53
Francouzská společnost Orange (dříve France Télécom) šikanovala své zaměstnance, vyplývá z pátečního rozhodnutí pařížského soudu. Mobilní operátor má zaplatit zhruba 3,5 milionu eur (téměř 90 milionů Kč) na pokutách a kompenzacích, uvedla agentura AP. Odškodnění poputují rodinám pracovníků, kteří kvůli praktikám firmy spáchali sebevraždu.

Společnost Orange a její bývalý generální ředitel Didier Lombard se dopustili obtěžování zaměstnanců, které ve firmě před deseti lety vyvolalo sérii sebevražd pracovníků. V pátek o tom rozhodl pařížský soud, který firmě uložil pokutu a Lombarda poslal na rok do vězení.

Soudní proces se podle agentury AP soustředil na 39 případů z let 2006 až 2009, kdy Orange procházel rozsáhlou restrukturalizací. Mezi zaměstnanci tehdy došlo k 19 sebevraždám, 12 pokusům o sebevraždu a dalších osm pracovníků skončilo s diagnózou klinické deprese. Všechny případy měly přímou souvislost s prací pro Orange.

První francouzský rozsudek tohoto typu vůči velké společnosti vítají tamní odborové organizace, podle kterých může v budoucnu vést k dalším kolektivním žalobám kvůli šikaně zaměstnanců. Manažerů usvědčených z obtěžování je totiž mnoho, rozhodnutí se však nikdy netýkala celých firem, napsala agentura Reuters. Společnost Orange se na rozdíl od Didiera Lombarda proti rozsudku neodvolá.

Problémy ve firmě začaly v roce 2006, kdy vedení oznámilo restrukturalizaci společnosti. Ta si měla vyžádat odchod 22 tisíc zaměstnanců a změnu pracovního postu u dalších 14 tisíc. „Řízení bude přísnější než dosud. Toto propouštění provedeme, ať tak či tak, oknem či dveřmi,“ řekl tehdy podle Le Mondu generální ředitel Lombard.

Orange již dříve připustil útrapy zaměstnanců a uznal, že během restrukturalizace mohlo dojít k manažerským chybám. Popírá však, že by k obtěžování pracovníků docházelo úmyslně. Sám Lombard jakékoli pochybení odmítá a restrukturalizaci nadále považuje za nevyhnutnou.