Sobota 24. října 2020, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. října 2020 Nina

Už žádný rum, ale cachaçu! Brazilci chystají masivní export své kořalky

  18:08
Olympiáda úspěšně skončila a Brazilci doufají, že drahá sportovní megaakce pro ně bude mít v budoucnu významné hospodářské dopady. Jedním z nich by měla být globálně vyšší spotřeba národního destilátu z cukrové třtiny zvaného cachaça. Ročně ho vyprodukují 1,2 miliardy litrů, ale jen jediné procento z toho zamíří do sklenek v zahraničí.

Cachaça. | foto: Profimedia.cz

Brazilci se snaží dostat svůj destilát z cukrové třtiny do barů celého světa, kde jim konkuruje notoricky známý rum.

„Každý návštěvník Brazílie se zamiluje do caipirinhy. Doufejme, že ji bude vyžadovat i doma od svých barmanů,“ přemítá padesátník Adriano César Carvalho nad důležitostí jednoduchého drinku z cachaçy (čti kašasy), limetkové šťávy, cukru a ledu.

V zahraničí to jinak sype

Stojí přitom u desetilitrových lahví s různými druhy cachaçy, z nichž do plastových kalíšků stáčí několik doušků turistům na okoštování. „Nejlepší je uleželá v dubovém sudu, má medovou příchuť,“ vychvaluje svého oblíbence z produkce rodinné firmy Engenho D’Ouro, kde je manažerem.

Olympiáda se ze zlatého dolu změnila v neúnosné břímě. Zisk se přeceňuje

Jeho zaměstnavatel, který sídlí poblíž zachovalého a turisty mimořádně oblíbeného koloniálního městečka Paraty, nemá problém udat svoji nepříliš velkou produkci na domácím kolbišti.

Jenže cizina láká víc. „Daně na alkohol jsou v Brazílii šílené. Když prodáte lahev za stejnou cenu v zahraničí, utržíte za ni zhruba o sedmdesát procent víc,“ říká Carvalho. Kolem Paraty, kde má výroba cachaçy vůbec nejdelší, čtyři století trvající tradici, jsou desítky malých výrobců, kteří nemají peníze na to, aby se o průlom v zámoří pokusili. Ale podle Carvalha se sdružují, aby společně pod značkou Cachaça z Paraty dobyli trhy v Severní Americe a Evropě.

Jenže proto je nutné produkt zákazníkům představit. Vždyť ani název ještě není notoricky známý, takže správná výslovnost „kašasa“ se různě komolí. Problém je také, jak ho berou samotní Brazilci. „Před deseti lety se nezdráhali dát 300 realů (2 300 korun, pozn. red.) za flašku celkem obyčejné whisky, ale zaplatit třetinovou sumu za excelentní cachaçu se jim zdálo moc. Ale to se pomalu mění, Brazilci na ni začínají být hrdí, tak jako jinde na rum,“ vysvětluje Carvalho.

Tyto destiláty jsou bratranci, protože se vyrábějí z cukrové třtiny. Základní rozdíl spočívá v tom, že rum se dělá z melasy (tedy zbytkového produktu při získávání cukru), zatímco cachaça se „pálí“ přímo ze šťávy. Oba měly po staletí pověst levného alkoholu pro chudé vrstvy, ale se vzestupem obliby koktejlů po celém světě byl rum vzat na milost a z pití pro námořníky pronikl do nejluxusnějších barů.

Cachaça zůstávala stranou, zřejmě i proto, že se na rozdíl od rumu pojila jen k jedné zemi. Masově ji konzumovala chudina, ale salonům se vyhýbala, takže se nikdo ani nesnažil vyrábět vyzrálejší a kvalitnější destilát, protože by za to nikdo neplatil. Měnit se to začalo až po druhé světové válce s postupně rostoucí oblibou caipirinhy, která dnes patří k domovině samby tak nerozlučně jako mojito ke Kubě.

Caipirinha s limetkou

Caipirinha s limetkou

„I když radši ji mají gringové než našinci. Když máme brazilskou svatbu, caipirinhy se servíruje minimum. Zato, když je jeden z novomanželů cizinec, nic jiného než caipirinhy nenosíme,“ říká Rodrigo Dias Vieira, který společně s bratrem v přístavním městě Santos nabízejí cateringové služby a také provozují školu pro barmany.

„Brazilci náklonnost ke cachaçe rádi ukazují před turisty, ale jinak ji v caipirinhe rádi nahrazují vodkou nebo saké. Odhaduji, že při šejkování koktejlů ve čtyřiceti procentech používám vodku, ve třiceti saké, ve dvaceti cachaçu a zbytek připadá na rum,“ popisuje Dias Vieira svoji zkušenost. Z té mu vychází, že masová spotřeba cachaçy v jeho vlasti jde nadále na vrub domáckému „panákování“ ničím neředěných neprémiových destilátů.

Nespokojený dovolenkář

Možná by chacaça nadále zůstala regionální raritou, kdyby brazilský internetový milionář Marcos de Moraes nejel v roce 2003 na dovolenou do Středomoří. Ke své nelibosti často nemohl sehnat svoji oblíbenou caipirinhu prostě proto, že barmanům chyběla základní ingredience. Webový průkopník ucítil příležitost. Rozhodl se dodat náročným spotřebitelům prémiovou cachaçu a v roce 2004 založil značku Sagatiba, která překvapivě razila cestu i ostatním, zavedenějším jménům jako Leblon, Ypioca, 51 či Pitú.

Barman Marcela Serrano v luxusní restauraci Brasserie des Arts ve čtvrti Jardins, kam na drink chodí saopaulští bankéři a obchodníci, nemá sagatibu jako umělý produkt hnaný touhou po zisku rád. Vadí mu, že se vzdala typických národních charakteristik.

„Cachaça by měla sladit na jazyku a ne se podobat chuťově neutrální vodce,“ konstatuje muž, který před čtvrtrokem získal diplom cachaçového sommeliéra. I z toho je patrné, že Brazilci nyní svůj tradiční destilát berou s plnou vážností a že důsledně přemýšlejí třeba i o tom, jak provázat jeho jednotlivé druhy s pokrmy místní kuchyně.

Brýlatý třicátník v šejkru míchá cachaçu, šťávu z marakuji, limetky a pomeranče společně s mandlovým sirupem. Vlije vše do kbelíčku plného ledu a pokládá na stolek jako svůj vlastní chutný patent s názvem Bacia do norte.

Tak jako stovky jeho brazilských kolegů se snaží o to, aby jeho drink uspěl. Pak by cachaça přestala být alkoholem jednoho koktejlu a měla by podstatně větší šance prorazit v cizině. Tak jako bratránek rum.

Prozatím však v Brazílii musí spoléhat na to, že se návštěvníci olympiády bezhlavě zamilovali do caipirinhy a svou láskou nakazí i svoje spolustolovníky.

Autor:
  • Nejčtenější

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...

Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí 30 procent

Restauratéři i Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují provize rozvozových firem. Vyzvali je, aby projevili...

Poslanci kývli na delší ošetřovné, kompenzaci pro podnikatele i přerušení EET

Nárok na ošetřovné při péči o děti do deseti let budou mít lidé po celou dobu uzavření škol. Kývli na to poslanci. Výše...

Poslední šichta před zavřením pánského holičství končila v šest ráno

Pobolívala jej kolena a chodidla, ale cítil se nabitý energií. V šest hodin ráno mu skončila směna, kterou neplánoval....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S penězi problém nebude. Čekejte stabilitu a levné úvěry, říká Michl z ČNB

Česká národní banka zřejmě nebude v dohledné době hýbat úrokovými sazbami, které drží kvůli koronavirové krizi nízko....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Evropská telekomunikační asociace se postavila za čínské dodavatele

Evropská telekomunikační asociace ECTA ​​se postavila za zájmy čínských dodavatelů a odmítla zákazy dodávek...

Drastické kroky jsou efektivnější. Bez nich by bylo hůř, tvrdí německý ekonom

Premium Dočasná přísná omezení mohou ochránit nejen zdraví lidí, ale zčásti i ekonomiku. Horší je nechat veřejnost dlouho v...

Trump zaplatil v Číně, kde si drží bankovní účet, větší daně než doma

Americký prezident Donald Trump si udržuje otevřený bankovní účet v Číně, kde se v minulých letech snažil prosadit...

V letadle s rouškou se covidem nenakazíte, říká nová studie United Airlines

Letecká společnost United Airlines tvrdí, že riziko nákazy koronavirem na palubě je „téměř neexistující“. Nová studie,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...