Olympijské hry ještě ani nezačaly, ale Japonci už počítají obří ztráty

Olympijské hry v Tokiu ještě ani nezačaly, a již teď mají nahořklou chuť ekonomických ztrát. Nejdříve se kvůli celosvětové pandemii událost o rok odložila, nyní po obnovení nouzového stavu v Tokiu padlo rozhodnutí, že se uskuteční bez diváků. Jen pár dní před zahájením her navíc japonská veřejnost protestuje proti jejich konání. Ekonomové již nyní predikují značnou finanční ztrátu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Koronavirová omezení a nouzový stav v Japonsku těžce dopadají na blížící se letní olympijské hry pořádané v Tokiu. Velkou ztrátu utrpí jak sportovní svět a jejich fanoušci, tak i japonská ekonomika, která se kvůli pandemii v roce 2020 snížila o 4,8 procenta.

Celosvětová sportovní akce měla být pro tokijskou kasu nezanedbatelným příjmem. Očekával se přínos až 1 810,8 miliard jenů (362,16 miliard korun). Konečný účet ovšem bude kvůli absenci diváků o mnoho miliard nižší.

Tokio očekávalo, že na hry v roce 2020 přijede více než 40 milionů zahraničních návštěvníků. Strategie rozvoje cestovního ruchu, která byla zavedena dlouho předtím, než udeřila koronavirová pandemie, byla jednou ze strukturálních reforem, které tehdejší premiér Šinzó Abe zavedl s cílem podpořit budoucí hospodářský růst.

Jen odložení her o jeden rok stálo Japonsko 294 miliard jenů (58 miliard korun). V březnu tamní vládní činitelé rozhodli, že olympiáda bude bez zahraničních fanoušků, což znamená další obrovskou ztrátu. Analytici již dříve odhadovali, že by turisté ze zahraničí za ubytování, jídlo, nápoje a dopravu mohli celkem utratit až 151,1 miliard jenů (30 miliard korun).

Další ztráty přinese nové opatření tokijské vlády, která z účasti na hrách vyloučila i domácí návštěvníky.

Celkové náklady na pořádání her se dosud vyšplhaly na 15,4 miliard dolarů (338,8 miliard korun) a ještě budou dál narůstat.

Japonsko nebude schopno splnit například svůj cíl růstu maloobchodu a služeb pro rok 2021 ve výši 2,9 procenta, předpovídá společnost v oblasti dat a analytiky GlobalData.

„Tokijské olympijské a následně i paralympijské hry by byly skvělou příležitostí pro japonský obchod, který by se po loňském zpomalení v důsledku pandemie vrátil zpět do růstové fáze. Prostřednictvím olympiády by mohli obchodníci oslovit vyšší počet potenciálních zákazníků. Bez návštěvníků, a hlavně těch zahraničních, se šance na rychlé zotavení maloobchodního obchodu velmi zpomalí,“ upřesňuje Ankita Royová, analytička společnosti GlobalData.

Vyhlášený nouzový stav také ovlivní pracovní příležitosti, které obvykle s podobnými událostmi přicházejí. To bude mít negativní vliv na finanční situaci a následný příjem japonských domácností.

„Japonsko investovalo do příprav olympijských her v Tokiu nemalé peníze, a to jak do obchodu, služeb, pohostinství i cestovního ruchu. Bez zahraničních návštěvníků však bude návratnost výdajů minimální,“ dodává analytička.

Zrušení her, žádná ztráta

Podle Takahideho Kiuchiho, hlavního ekonoma společnosti Numera Reserch Institut, dopad ekonomické ztráty z omezení počtu diváků je relativně malý. „Úplné vyloučení zahraničních i domácích diváků sníží potenciální přínos pouze o 0,02 procenta HDP,“ dodal.

Ekonomické příjmy a ztráty OH v Tokiu
SituacePříjmy (miliardy/jen)Ztráty (miliardy/jen)
OH s domácími diváky1 810,80
OH bez domácích diváků1 664,0-146,8
Zrušení OH0-1 810,8
Zdroj: Numera Research Institut

Dopad úplného zrušení her by byl poněkud větší. Odhadovaná ekonomická ztráta 1 810,8 miliardy jenů by přesto představovala pouze 0,33 procent nominálního HDP.

Letní olympijské hry v Tokiu

„Z ekonomického pohledu se tak bude jednat o nepovedený projekt, který nenaplní původní vysoká očekávání. Ovšem Japonsko nemusí prodělat jen na samotném pořádání olympijských her. Jejich uskutečnění může vést ke zhoršení epidemiologické situaci v zemi, což může být doprovázeno zaváděním restrikcí. Ty nakonec mohou Japoncům způsobit ještě větší ztráty než samotná olympiáda. Zdá se tedy, že vše hraje proti Japonsku. Určitě proto bude zajímavé slevovat, jak si s tím Země vycházejícího slunce poradí,“ komentuje situaci hlavní ekonom BH Securitas Štěpán Křeček.

Ekonomické ztráty z prvních tří nouzových stavů spojených s koronavirovou pandemií dosud zemi stály 6,4 miliard, 6,3 miliard a 3,2 miliard jenů (cca 1,28 miliardy korun, 1,26 miliardy korun a 0,64 miliardy korun).

Olympijské trápení

Již z minulosti je jasné, že pořádání olympijských her není žádné terno. Vždyť v drtivé většině případů novodobého pořádání olympijských her se počáteční odhad nákladů výrazně překročil. 

Například náklady na olympijské hry v Aténách se z odhadovaných tří miliard dolarů (66 miliard korun) vyšplhaly až k 16 miliardám dolarů (352 miliard korun), tedy na více než pětinásobek. Podobně dopadly i olympijské hry v Soči, kde se prvotní odhad ve výši 10,3 miliardy dolarů (226 miliard korun) vyšplhal až na více než 51 miliard dolarů (1 122,0 miliard korun).

„Oproti tomu výnosy z pořádání olympiád jsou často nadhodnocené, takže když vše finálně sečteme a podtrhneme, zjistíme, že se z ekonomického úhlu pohledu většinou pořádání olympiád nevyplácí,“ dodává ekonom Křeček.

Jak měnila pandemie situaci okolo LOH v Tokiu

24. března 2020 - Japonský premiér Šinzó Abe se dohodl s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem na přeložení letních olympijských her kvůli pandemii nového typu koronaviru. 

Olympijské hry v Tokiu se původně měly konat od 24. července do 9. srpna 2020. Odloženy byly poprvé za 124 let své existence. Hry se neuskutečnily ve válečných letech 1916, 1940 a 1944, v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav.

30. března 2020 - MOV a organizační výbor her oznámily, že se OH v Tokiu uskuteční od 23. července do 8. srpna 2021.

4. prosince 2020 - Pořadatelé oznámili, že odložení OH v Tokiu vyjde japonskou stranu na 294 miliard jenů (58 miliard korun). O dodatečné náklady se podělí organizační výbor, pořadatelské město a japonská vláda.

21. ledna 2021 - Prezident MOV Bach ujistil, že OH v Tokiu se letos v létě uskuteční. Žádný plán B podle něj neexistuje.

20. března 2021 - Organizační výbor rozhodl, že na odložené letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru a jeho různých mutací smět fanoušci ze zahraničí.

21. června 2021 - Pořadatelé oznámili, že OH v Tokiu budou s domácími fanoušky. Stadiony a haly se budou moci zaplnit na padesát procent kapacity, přičemž maximem bude návštěva 10 tisíc lidí.

8. července 2021 - Japonští pořadatelé po jednání s MOV oznámili, že se hry po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu uskuteční zcela bez diváků.

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

Zastropování dotací by bylo pro české zemědělce smrtící, říká ministr Výborný

29. března 2024

Kdyby se Česká republika rozhodlo tzv. zastropovat zemědělské dotace, musela by je zastavit na...

Nukleární restart. V USA poprvé vracejí do provozu uzavřenou jadernou elektrárnu

29. března 2024  14:34

K jaderné elektrárně Palisades u Michiganského jezera to z Chicaga trvá autem dvě hodiny. Spuštěna...

Kdo má v Evropě nejlepší vlaky, odhalil žebříček. Česko se stydět nemusí

29. března 2024

Přestože je vlaková doprava stále dražší než letecká, vlaky v Evropě nejenom vzhledem ke své...

Deset tisíc eur za kabelku Chanel. Ikona luxusu se o zákazníky neobává

29. března 2024

Ačkoli velká část zákazníků po celé Evropě pod vlivem inflace omezila nákupy některých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...