Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Ángel Gurría

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Ángel Gurría na tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Nečasem, ke kterému se sešli 18. listopadu v Praze. | foto: ČTK

OECD bojkotuje Rusko. Posílí naopak vztahy s Ukrajinou

  • 29
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj pozastavuje veškeré aktivity spojené s přijetím Ruska za člena a naopak posílí spolupráci s Ukrajinou. Ústředí organizace ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedlo, že tak rozhodlo na žádost svých členských zemí v souvislosti s intervencí Ruska na Ukrajině.

Krok Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) souvisí s intervencí Ruska na Ukrajině a tlakem Západu na Moskvu. Spolupráce s Ukrajinou má zemi pomoci "vyrovnat se s úkoly veřejné politiky, jimž čelí".

Pařížské ústředí organizace další podrobnosti neposkytlo. Jeho krok je součástí tlaku západních mocností na Moskvu před nedělním referendem na Krymu, v němž budou občané hlasovat o odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci.

OECD pozvala Rusko k jednání o přijetí v roce 2009 společně s Chile, Izraelem, Estonskem a Slovinskem. Všechny tyto země kromě Ruska do organizace vstoupily už v roce 2010 a rozšířily počet členů na dnešních 34.

Příjímání do OECD bývá komplexní a zdlouhavé. Organizace hodnotí schopnost kandidáta dosahovat jejích standardů v řadě oblastí. Přijetí se pak považuje za uznání země za rovnocenného partnera ostatních členů klubu nejvyspělejších států.

OECD je mezivládní organizace, sdružující hospodářsky silné státy světa s pluralitním demokratickým zřízením a tržní ekonomikou. K hlavním cílům OECD patří dosahování maximálního tempa hospodářského růstu v členských zemích, růstu zaměstnanosti a vzestupu životní úrovně při zachování finanční stability a rozšiřování obchodu. Česká republika je členem OECD od roku 1995.

,