ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Odměny běžného pracovníka klesly, šéfům poskočily vzhůru, ukázala studie

  • 43
Polovina ze sta největších amerických zaměstnavatelů s nízkými mzdami upravila platové balíčky generálním ředitelům a vedoucím pracovníkům, čímž snížila odměny běžným pracovníkům. Vyplývá to z americké studie Institutu pro politická studia.

Mezi zaměstnavatele s nejnižším mediánem mezd patří například výrobce nápojů Coca-Cola, provozovatel výletních lodí Carnival Corp či řetězec restaurací Yum! Brands. Z americké studie vyplývá, že 51 ze 100 společností snížilo roční odměny běžným pracovníkům mezi lety 2019 a 2020 v průměru o dvě procenta, zatímco kompenzace pro generální ředitele vzrostla o 29 procent.

Hledáte dobře placenou práci? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz.

Studie zmínila například společnost Aptiv, která se zabývá automobilovými díly. Ta provedla úpravy, které zvýšily kompenzaci generálního ředitele v loňském roce na něco málo přes 31 milionů dolarů (651 milionů korun), vyplývá to z údajů Komise pro kontrolu cenných papírů v USA.

Technologická společnost zároveň snížila v loňském roce plat průměrného pracovníka o 19 procent na 5 906 dolarů ročně (zhruba 124 tisíc korun). Částka zahrnuje pracovníky na částečný i plný úvazek, ale také mnoho jiných zaměstnanců, kteří pro společnost pracují mimo USA.

Podle společnosti Aptiv ale odměna generálního ředitele zahrnuje účetní úpravy a neodráží skutečnou výši kompenzace. Generální ředitel v loňském roce údajně vydělal 13,5 milionu dolarů (283,7 milionu korun), což je o 11 procent méně než v roce 2019.

Podle mluvčího společnosti Aptiv poměr platů odráží skutečnost, že mnoho zaměstnanců společnosti žije mimo USA. Stejně tak je podle něj potřeba brát v úvahu účetní úpravy.

„Méně než polovina z toho, co bylo nahlášeno pro rok 2020, byla skutečná kompenzace generálního ředitele,“ uvedl mluvčí pro CBC News. „Proaktivní kroky k ochraně bezpečnosti a dobrých životních podmínek našich zaměstnanců (během pandemie) a dodávek zákazníkům umožnily společnosti Aptiv udržet silnou pracovní sílu a odolný provoz,“ doplnil.

Podle agentury Reuters byl poměr platů mezi generálními řediteli a průměrnými pracovníky u 51 společností 830:1.