Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Maloobchody v Německu domlouvaly ceny. Zaplatit musí čtyři miliardy korun

  • 10
Vysokou pokutu za domlouvání cen rozdělil německý antimonopolní úřad kartelu maloobchodníků a výrobců potravin či krmiv pro zvířata. Verdikt dopadl i na maloobchodní řetězce, jejichž dceřiné firmy působí v Česku.

Německý antimonopolní úřad udělil pokuty v celkové výši 151,6 milionu eur (4,1 miliardy korun) sedmi maloobchodním prodejcům a čtyřem producentům potravin a produktů pro osobní péči. Pokutoval je kvůli nezákonným dohodám o cenách, vyplývá ze čtvrtečního sdělení úřadu.

Mezi potrestanými jsou podle agentury DPA i firmy, které v maloobchodu působí  v Česku. Jde o skupiny Rewe (v Česku provozuje obchody Billa a Penny) a Kaufland. Kromě nich německý úřad potrestal i obří diskontní řetězec Aldi, dále firmy Edeka, Metro a prodejce krmiva pro domácí zvířata Fressnapf a Das Futterhaus. Na straně výrobců se měli kartelu účastnit Haribo, Ritter, Johnson & Johnson a Dr. Kurt Wolff.

Úřad vyšetřoval firmy kvůli podezření na nelegální cenové dohody u cukrovinek, kávy, krmiva pro domácí zvířata, piva a výrobků pro osobní péči.

Vyšetřování v oblasti krmiv a produktů pro osobní péči bylo podle prohlášení úřadu již dokončeno a v případě cukrovinek, kávy a piva bude plně uzavřeno v příštích měsících.

,