Americký prezident Barack Obama jednal s představiteli Kongresu kvůli "fiskálnímu útesu".

Americký prezident Barack Obama jednal s představiteli Kongresu kvůli "fiskálnímu útesu".

Obama kvůli daním jednal s předáky Kongresu, věří v dohodu

  • 7
Americký prezident Barack Obama je stále mírně optimistický ohledně dohody s republikány, která by po Novém roce zabránila výraznému zvyšování daní. Obama to uvedl po pátečním schůzce s předáky Kongresu. Zároveň ale varoval, že moc času už nezbývá.

"Ještě můžeme dosáhnout dohody," uvedl Obama čtyři dny předtím, než ve Spojených státech vyprší daňové úlevy jeho předchůdce George Bushe a zároveň začnou platit rozpočtové škrty.

Kombinace obou opatření by podle mnoha ekonomů mohla zemi uvrhnout zpět do recese. Jak republikáni, tak demokraté říkají, že tomu chtějí zabránit. Neshodují se ale v tom, jakou cestou tak učiní. Prezident požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany a zachování současných odvodů pro všechny ostatní. Republikáni dlouho jakékoliv zvyšování daní odmítali.

Pátečního jednání se kromě Obamy, viceprezidenta Joea Bidena a ministra financí Timothyho Geithnera v Bílém domě zúčastnili hlavní představitelé obou stran ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu. 

Na řešení sporu se nyní bude podle Obamy pracovat v Senátu ovládaném demokraty. "Jsem plný naděje a optimistický," řekl po schůzce vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell. Senátní vyjednavači chtějí dosáhnout dohody nejpozději v neděli. Obama kvůli takzvanému fiskálnímu útesu přerušil dovolenou na Havaji.

Pokud se demokraté s republikány nedohodnou, většině Američanů vzrostou daně z příjmu. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu ze střední třídy by to mohlo znamenat zvýšení daní o 2 200 dolarů ročně. Dva miliony nezaměstnaných by zároveň přišly o podporu.

,