Podle italských médií zemřel Rivella v pátek, na den svatého Valentýna. Stalo se tak přesně deset let po smrti tehdejšího šéfa potravinářského koncernu Michela Ferrera, s nímž Nutellu vyvinul a za jehož nejbližšího spolupracovníka byl považován.
Jako technický ředitel se podílel také na vývoji dalších produktů, jako jsou bonbóny Mon Chéri nebo čokoláda Kinder. Ve Ferreru pracoval celý svůj profesní život, do důchodu odešel v roce 1993.
V severní Itálii se k výrobě cukrovinek používaly mleté lískové oříšky místo kakaového prášku již od 19. století. Výsledkem byl hnědý nugátový krém, který měl například formu čokolády gianduiotti. Směs se už tehdy dala koupit v obchodech jako pomazánka. Společnost Ferrero tento postup rozvinula a přišla s nápadem plnit ji do sklenic.
Porovnali jsme ceny Nutelly. V Česku je téměř dvojnásobně dražší než jinde![]() |
První sklenice Nutelly sjela z výrobní linky v roce 1964. V prvních letech se produkt prodával pod názvem Supercrema. Poté se ale musel přejmenovat, neboť v Itálii té doby se nesmělo prodávat nic s označením „Super“. Nut- znamená anglicky ořech a -ella je jednou z klasických italských koncovek.
Zemřel nejbohatší muž Itálie, čokoládový magnát Michele Ferrero![]() |
Ferrero je dnes obrovským koncernem s ročním obratem více než 18 miliard eur (asi 451 miliard Kč), který své výrobky prodává téměř ve všech zemích světa. Ročně vyrobí 500 000 tun Nutelly, která se stala synonymem pro jakoukoliv oříškovo-nugátovou pomazánku.
Podle odhadů se přibližně čtvrtina světové produkce lískových oříšků použije pouze na výrobu Nutelly. Přesné složení pomazánky udržuje společnost v tajnosti.