Továrna společnosti Ferrero v obci Villers-Ecalles na severu Francie (27. listopadu 2018) | foto: Profimedia.cz

Nutella v ohrožení. Továrnu ve Francii blokuje stávka, suroviny docházejí

  • 45
Největší továrna na oblíbenou lískooříškovou pomazánku Nutella musela omezit výrobu. Už přes týden ji totiž blokuje stávka části zaměstnanců, kteří do továrny na severu Francie nepouštějí kamiony s potřebnými surovinami. Společnost Ferrero už jim pohrozila, že za každou hodinu obstrukcí po nich bude vymáhat penále.

Továrna v obci Villers-Ecalles podle francouzského deníku Le Figaro každý rok vyrobí čtvrtinu veškeré světové produkce Nutelly a každý den ze čtyř linek vyjede 600 tisíc balení oblíbené pochoutky. 

Z celkových čtyř set místních zaměstnanců však 160 už osmý den stávkuje a výroba stojí. Kvůli nedostatku klíčových surovin nyní funguje jen jedna linka, a to na pouhých dvacet procent. Další oblíbená laskomina Kinder Bueno se v továrně přestala vyrábět úplně.

Stávkující zaměstnanci totiž do továrny nevpouštějí žádné kamiony a blokují i jejich odjezdy. Trvají na tom, že budou stávkovat, dokud jim Ferrero nezvedne platy o 4,5 procenta, společnost jim ovšem nabízí jen 0,4 procenta navíc. 

Spokojení nejsou Francouzi ani s jednorázovou prémií 400 eur (zhruba 10 tisíc korun), kterou jim po stávkách takzvaného hnutí žlutých vest slíbila vláda prezidenta Emmanuela Macrona, a požadují 900 eur (přes 23 tisíc korun).

Vedení italské čokoládovny stávku veřejně příliš nekomentuje, podle německé stanice Deutsche Welle s odkazem na agenturu AFP však zaměstnancům ve  Villers-Ecalles v pondělí ráno poslalo interní sdělení, ve kterém ji označuje za „naprosto nelegální“.

Pohrozilo také, že za každou další hodinu stávky bude po každém jejím účastníkovi požadovat tisíc eur penále (téměř 26 tisíc korun). „Cílem vedení továrny je ochránit platy nestávkujících zaměstnanců, kteří jsou ve většině a kteří si přejí i nadále pracovat v dobrých podmínkách,“ uvedlo Ferrero pro AFP. Stávka i přesto pokračuje.

Stávka zaměstnanců Ferrera u továrny na severu Francie:

Villers-Ecalles se nachází nedaleko města Rouen na severu Francie.

Villers-Ecalles se nachází nedaleko města Rouen na severu Francie.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V listopadu 2017 vzbudil výrobce Nutelly pozdvižení, když ohlásil změnu receptury:

14. listopadu 2017

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv