Město Glenorchy u jezera Wakatipu. (7. března 2021)

Město Glenorchy u jezera Wakatipu. (7. března 2021) | foto: Reuters

Nový Zéland chystá unikátní zákon. Banky mají referovat o dopadech na klima

  • 9
Jako první země na světě chce Nový Zéland přijmout zákon, který donutí tamní finanční společnosti podávat pravidelné zprávy o důsledcích změn klimatu na jejich podnikání. Ruku v ruce s tím by dotčené firmy rovněž musely informovat o dopadech svých investic na životní prostředí. Novozélandská vláda si od navrhované legislativy slibuje uhlíkovou neutralitu.

Zákon se má dotknout bank a pojišťoven, jejichž aktiva přesahují jednu miliardu novozélandských dolarů (zhruba patnáct miliard korun), a investičních manažerů, jejichž portfolia figurují na tamní burze. Nová pravidla tak přímo ovlivní zhruba 200 společností, avšak dopadnou i na firmy, kterým finanční podniky půjčují peníze nebo poskytují investice.

Návrh zákona představil v úterý tamní ministr pro klimatické změny (tato funkce skutečně existuje, vedle toho mají Novozélanďané i ministra životního prostředí) James Shaw, který je zároveň lídrem zdejší Strany zelených. Legislativa by měla projít parlamentním prvním čtením ještě tento týden.

K uhlíkové neutralitě nelze podle Shawa dospět, pokud se nezapojí i banky, pojišťovny a investiční fondy. „Nemůžeme se jednoduše dostat k nulovým emisím uhlíku do roku 2050, pokud finanční sektor neví, jaký dopad mají jeho investice na klima,“ uvedl Shaw.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová s ministrem pro klimatické změny Jamesem Shawem. (24. říjen 2017)

Návrh zákona vyžaduje, aby finanční společnosti každý rok informovaly, jak zvládají rizika spojená s klimatickými změnami a jak se v tomto ohledu chápou příležitostí, píše BBC. Pokud legislativa projde, společnosti začnou zveřejňovat tyto informace v roce 2023.

„Zákon přináší problematiku klimatických rizik a odolnosti životního prostředí do srdce finančního a obchodního rozhodování,“ shrnul Shaw. Ve snaze o prosazení zákonu, který bude první svého druhu, nestojí sám. Novozélandské ministerstvo pro klimatické změny má podporu tamního resortu obchodu, v jehož čele stojí David Clark. Podle něj by měla jít země příkladem.

Světový premiant

„Staneme-li se první zemí na světě, která zavede takový zákon, budeme mít příležitost ukázat skutečné vůdcovství a připravit půdu pro ostatní země,“ komentoval návrh zákona Clark. „Ačkoli už některé podniky začaly zveřejňovat zprávy o tom, jak může změna klimatu ovlivnit jejich podnikání, strategii a finanční situaci, je před nimi ještě dlouhá cesta,“ dodal ministr obchodu.

Konec krátkých letů. Francie zakázala vnitrostátní leteckou dopravu

V klimatických cílech jde státní aparát Nového Zélandu příkladem. Nedávno se například tamní vláda zavázala, že do roku 2025 bude celý veřejný sektor uhlíkově neutrální. Například pro veřejnou dopravu tak ostrovní stát bude nakupovat jen autobusy s nulovými emisemi.

Co se týče koronavirové pandemie, země sopek, ledovců, hobitů a endemických druhů si vede více než dobře. Covid tam za celou dobu trvání pandemie, prodělalo zhruba 2,5 tisíce lidí. Tedy asi tolik, kolik se v České republice nakazí během půl dne. V současnosti je zde pouze 101 aktivních případů, uvádí webové stránky tamního ministerstva zdravotnictví.