Dopravci chtějí protestovat na čerpacích stanicích, může to omezit jejich provoz. Ilustrační foto

Dopravci chtějí protestovat na čerpacích stanicích, může to omezit jejich provoz. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

Nový výběr mýtného selhal, tvrdí slovenští dopravci a chystají protesty

  • 51
Slovenští autodopravci chtějí po neděli protestovat proti novému systému výběru mýtného. Podle nich už po dvou dnech selhal a nefunguje správně. Provozovatel systému, společnost SkyToll, ale jakékoli problémy vyloučil.

Slovensko v pátek na Nový rok spustilo elektronický mýtný systém, který se vztahuje na vozidla nad 3,5 tuny.

"Víme o tom, že přes Slovensko projíždělo 20 tureckých kamionů, které si chtěly koupit mýto. Od Trstěné nemohly nikde sehnat palubní jednotky. Údajně jim (provozovateli) spadl systém a pak je nemohli registrovat," tlumočil výhrady dopravců zástupce nové Unie autodopravců Slovenska Rudolf Páleš.

O mýtě na SME.sk

Více o systému výběru mýta na Slovensku se dočtete zde.

Na jedné z čerpacích stanic prý ani jeden kamion neměl zařízení k počítání kilometrů najetých po zpoplatněných úsecích. Palubní jednotky prý nebylo možné koupit.

"Jediná odstávka systému byla ještě 12 hodin před jeho spuštěním. Během této odstávky se noví přepravci nemohli do systému zaregistrovat, od půlnoci 1. ledna jsme žádné problémy nezaznamenali," reagovala mediální zástupkyně společnosti SkyToll Lenka Lendacká. Dodala, že na všech třinácti pohraničních distribučních místech je palubních jednotek dost.

Žádné problémy zatím nezaznamenali ani kontroloři. "Zatím jsme neřešili žádný přestupek, ze systému nepřišla mobilním jednotkám mýtné policie ani informace, že by se na silnicích pohybovaly kamiony bez palubních jednotek," reagoval ředitel mýtné policie Erik Dóczi.

Tajemník slovenského sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia Pavol Reich řekl, že problémy s obstaráním palubních jednotek mohli mít řidiči těch zahraničních kamionů, kteří na Slovensko přijeli až poslední den roku 2009 a jednotky si nezajistili na hranicích, případně na slovenské území vstoupili po silnici, která nebyla zpoplatněna.

"Palubní jednotky se nedají sehnat na každé čerpací stanici, na Slovensku je jich přibližně 90, určitě jsou ale před každým vstupem na zpoplatněné úseky," řekl Reich. Dodal, že na třinácti distribučních místech u hranic je těchto zařízení dost a registrace vozidel je bez problémů.

Ti slovenští autodopravci, kteří kritizují údajnou nepřipravenost mýtného systému, plánují na pondělí protest na čerpacích stanicích, kde chtějí zahájit podpisovou petiční akci.

Blokovat čerpací stanice nebudou, připustili však, že se může objevit mírné zdržení při tankování. Do protestu chtějí zahrnout více než stovku čerpacích stanic po celém Slovensku.

Jedním z požadavků nespokojených dopravců je i snížení spotřební daně z pohonných hmot, což sliboval nynější premiér Robert Fico v předvolební kampani před parlamentními volbami v roce 2006. Mezi další požadavky patří také odklad spuštění mýtného systému, označení všech zpoplatněných silnic značkami nebo snížení daně z motorových vozidel.