Norské ropné plošiny

Norské ropné plošiny | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Norsko sází na zelenou, státní fond se zbavil ropných akcií

  • 22
Norský státní fond prodal akcie společností, které se zabývají průzkumem a těžbou ropy. Portfolio, které mělo koncem roku 2019 hodnotu asi šest miliard dolarů, investiční fond kompletně prodal koncem minulého roku, uvedl Trond Grande, zástupce generálního ředitele fondu.

Státní investiční fond má za sebou nejlepší rok ve své pětadvacetileté historii, celkové zhodnocení majetku dosáhlo 10,9 procenta. Fond však těžil především z investic do amerických technologických společností. Naopak na akciích ropných a plynových prodělával, informuje agentura Bloomberg.

I po odprodeji těžařských firem však v portfoliu fondu dál zůstávají akcie zpracovatelských společností, jako je třeba britsko-nizozemský podnik Royal Dutch Shell.

Vládní fond začal s odklonem od ropy a plynu už před více než třemi lety. Cílem bylo rozložit investice i do dalších oborů a snížit zastoupení ropného průmyslu, na němž je norské hospodářství silně závislé.

Svůj podíl na nové strategii má i obecný trend podpory udržitelných energetických zdrojů. Nový generální ředitel fondu Nicolai Tangen, který se funkce ujal loni v září, je udržitelnosti nakloněn. Rozhodnutí o strategii fondu jsou však komplikovaná, fond má složitou řídící strukturu a do řízení promlouvá nejen etická rada, ale i centrální banka, parlament či vláda. Podle Tangena však fond může klást větší důraz při investicích i na to, jak eticky, udržitelně či ekologicky společnosti skutečně podnikají.

Tangen proto pověřil správce aktiv, aby hledali investiční příležitosti do obnovitelné infrastruktury. Chce, aby takové portfolio nakonec dosáhlo přibližně jednoho procenta z celkového objemu fondu, který činí 1,3 bilionu dolarů.

„Věříme, že se to letos podaří,“ cituje Tangena Bloomberg. „Zaměřujeme se na větrné a solární projekty v Evropě i Americe.“