„Češi se s pokutou smířili a na místě ji zaplatili,“ sdělil norským médiím ředitel celní služby ve městě Kargasniemi na severu Finska Tom Olsen. Dodal, že se nejspíš jednalo o pouhé prostředníky v rámci organizovaného obchodu. Češi podle norských úřadů na severu země rybařili legálně na povolenku společnosti Magerøya. Pašované maso se rozhodli vyvézt v noci, kdy má tamní celní úřad zavřeno.
„Není to pro nás nic nového. V případě, že má policie dostatek kapacit, jsme schopni takové případy řešit okamžitě. Obdobné incidenty jsme zaznamenali i v minulosti,“ pokračoval Olsen.
Pašeráci podle něj běžně použijí pouhých 28 až 29 procent rybího masa, zbytek vyhodí. „Dost to vypovídá o rybářské turistice,“ vysvětlil norský četník. Čtyři sta kilogramů filet odpovídá celkové hmotnosti 1,2 tuny ulovených ryb.
Úřady letos zabavily již 4 532 kilogramů rybího masa. Podle nich je trend pašeráctví na vzestupu, přičemž letošek si zatím nechvalně připisuje prvenství.
Olsen dodal, že rybích pašeráků jezdí do země mnoho a úřadům se podaří odhalit jenom malé procento z nich. „Nemáme důvod věřit tomu, že o zákonech nevěděli. Dobře zvážili rizika a rozhodli se přejít hranici země v době, kdy byla celní zóna uzavřená,“ doplnil Olsen. Celní kontrola ve městě, kde trojice Čechů překročila hranici, zpravidla zavírá v osm hodin večer. Policisté nicméně někdy na stanici zůstanou do nočních hodin.