Jumbo Hostel | foto: Jumbo Hostel

Noc na palubě obřího boeingu. Jumbo hostel startuje

  • 1
Ve Švédsku bude již brzy možné absolvovat velmi nevšední nocleh. Na Arlandském letišti ve Stockholmu se ze starého Boeingu 747 stává pětadvacetipokojový hostel.

Autorem nápadu přeměnit letadlo na Jumbo Hostel s 25 pokoji je švédský investor Oscar Dios. Ten v oboru pohostinství podniká už pět let a provozuje hostely ve švédské Uppsale.

"Snažili jsme se rozšířit podnik, ale ukázalo se víceméně nemožné najít v okolí letiště obytné prostory za rozumnou cenu. A postavit hostel od základů je příliš nákladné," uvedl pro CNN.

Poprvé slyšel Dios o boeingu na prodej v roce 2006. Své si stroj odsloužil pro dnes již neexistující leteckou společnost Transjet Airways, ale od roku 2002 už nelétal a zahálel v hangáru na letišti v Arlandě.

. NEJBIZARNĚJŠÍ HOTELY SVĚTA

"Když jsem ho viděl poprvé, bylo letadlo v hrozném stavu," vzpomíná Dios. "Ale kontaktovali jsme majitele a dali jim slušnou nabídku." Ačkoli nechtěl přiznat přesnou částku, šlo řádově o statisíce eur.

Dios se stal vlastníkem Boeingu 747-200 z roku 1976 loni v červnu a do prosince se s vedením letiště dohodl na realizaci svého nápadu.

V srpnu 2008 se letadlo konečně přestěhovalo k hlavnímu vstupu Arlandského letiště, kde už zůstane.

Až na odstraněné motory vypadá stroj zvenku prakticky stejně jako v časech svého provozu.

Útroby jsou samozřejmě jiné. Staré vybavení nechal Dios odmontovat a nová podoba interiéru už je téměř před dokončením. Hostel pojme 85 hostů a prý splňuje všechny závazné předpisy.

Interiér Jumbo Hostelu

Jumbo Hostel nabídne ubytování ve dvou kategoriích. Běžný pokoj bude mít zhruba šest metrů čtverečních a poskytne nocleh třem dospělým. Bude stát 110 eur za noc.

Pokud si návštěvník bude chtít dopřát víc luxusu, může si zarezervovat horní patro, které zahrnuje i kokpit stroje. Součástí takového pokoje je vlastní koupelna a výhled na přistávající a startující letadla. Dios podle CNN doporučuje tuto dražší variantu především novomanželům. Jedna noc přijde na 500 eur.

Letadlový hostel se otevře svým návštěvníkům v prosinci. Nahlédnout do něj lze ale už nyní na webových stránkách www.jumbohostel.com.