Většina Nizozemců kvůli řecké krizi už nechce platit eurem. Ilustrační foto.

Většina Nizozemců kvůli řecké krizi už nechce platit eurem. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Nizozemci nechtějí Řeky v eurozóně, sami by z ní ale rádi vystoupili

  • 156
Z různých koutů eurozóny se začínají ozývat nespokojené hlasy lidí, kteří nechtějí Řeky ve společné měnové unii. Naštvaní jsou například Němci nebo Nizozemci, kteří nechtějí doplácet na řecké dluhy. Řada lidí už navíc euru přestává věřit a přeje si návrat národní měny.

V průzkumu nizozemského deníku De Telegraaf se pro odchod Řecka z eurozóny vyslovilo asi 92 procent z 5 300 respondentů. Více než 90 procent z nich však bylo také pro to, aby z eurozóny odešlo i Nizozemsko spolu s Německem.

Více než 60 procent Nizozemců má podle průzkumu obavy z vývoje v Řecku, které se kvůli prudkému zadlužování ocitlo na pokraji bankrotu. Na jeho problémy by mohly doplatit i ostatní země platící eurem.

"Myslím si, že občané těch zodpovědnějších států eurozóny jsou celkem spravedlivě rozhořčeni. Je opravdu asi dlouhodobě neúnosné, aby Německo, případně další země, nesly náklady toho, že se nezodpovědně chovají státy jižní Evropy," říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Trhy podle něj v možné zhroucení eurozóny zatím nevěří. "Nicméně pro kurz eura nejsou takové zprávy žádoucí," dodal Marek.

Obavy Nizozemců se týkají zejména bank, které koupily řecké vládní dluhopisy. V případě špatného vývoje by se banky mohly dostat do problémů, což by mohlo vést k nové finanční krizi.

Řecko však není jediný stát eurozóny, který může ostatním uškodit. S velkými problémy se potýkají například také Španělsko, Itálie nebo Portugalsko. - čtěte Euro ohrožují prasata

,