Americká běžkyně Alysia Montaňová (vlevo) absolovovala na národním šampionátu v červnu 2014 závod na 800 metrů ve 34. týdnu těhotenství. | foto: AP

Nike mění sponzorské smlouvy. Bude platit i sportovkyním, jež otěhotní

  • 5
Po kritice, že některé sportovní hvězdy, které se rozhodly mít děti, přestal výrobce sportovních potřeb Nike sponzorovat, firma mění smluvní ujednání o podpoře. Dosud měl Nike ze smlouvy právo snížit platby, když běžci z jakýchkoli důvodů neplnili výkonnostní cíle. Tedy i kvůli těhotenství nebo porodu.

„Naše smlouvy písemně stvrzují změnu přístupu k těhotným sportovkyním, které jsme přijali loni,“ napsala firma v tiskovém prohlášení. Posun přichází poté, co si americká osmistovkařka Alysia Montañová na videu New York Times před pár dny postěžovala na své zkušenosti s Nike. Výrobce bot jí chtěl během těhotenství pozastavit smlouvu. Běžkyně se tak upsala konkurenční firmě.

Montañová tvrdí, že aby neztratila sponzorský plat, musela trénovat s podpůrným pásem, který podpíral její břišní svaly. Musela prý také krátce po porodu své dcery ze závodů v Číně posílat mateřské mléko do Spojených států, popisuje Independent.

Spolu s Montañovou ve videu promluvily i americké běžkyně Kara Goucherová a Phoebe Wrightová. Goucherová podle svých slov stála před volbou, jestli zůstane se svým nemocným synem v nemocnici, nebo bude trénovat na půlmaraton, na který se musela upsat tři měsíce po porodu, aby si udržela sponzora. 

„Musela jsem ho nechat v nemocnici a běžet, místo, abych byla s ním jako normální máma,“ vzpomíná Goucherová se slzami v očích. „Nikdy si to neodpustím.“ Phoebe Wrightová, kterou Nike sponzoroval od roku 2010 do roku 2016 doplnila, že těhotenství je pro sportovkyně polibek smrti.

Dosud měl Nike ze smlouvy právo snížit platby, když běžci z jakýchkoli důvodů neplnili výkonnostní cíle. Tedy i kvůli těhotenství nebo porodu.

Video bylo dalším z řady upozornění na různé těžkosti pracujících matek napříč odvětvími, které se snaží přiblížit odměňování svých mužských protějšků, poznamenává CNBC

„Chceme zdůraznit, že podporujeme ženy, které se rozhodnou být skvělými matkami i skvělými sportovkyněmi,“ nechala se slyšet firma Nike. „Uvědomujeme si, že můžeme udělat víc a že sportovní odvětví má v podpoře sportovkyň co dohánět,“ doplnila.

Změny se dotknout jen nových smluv. Stávající kontrakty se nezmění, ale sportovkyně budou podle listu Wall Street Journal požívat podobnou ochranu.