Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nigerijci riskantně vsází na kryptoměny. Vidí v nich naději na lepší život

  19:00
Ze všech států světa je nejvyšší podíl uživatelů kryptoměn v Nigérii, vyplývá z nedávno publikovaného průzkumu datové platformy Statista. Nadšení obyvatelé investují skromné úspory a vydělávají si na lepší život, který si dosud nemohli dovolit. Avšak tamější centrální banka pohlíží na kryptoměny s nelibostí, varuje před nimi a zakazuje je.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Čtyřiatřicetiletý Tola Fadugbagbe se před deseti lety přestěhoval z malého jihozápadního městečka do největšího nigerijského města Lagos, popisuje BBC. Doufal, že v metropoli najde lepší práci a že mu ruch velkoměsta zajistí jasnější vyhlídky na stáří. V Lagosu však na něj čekala pouze řada pracovních poměrů s minimální mzdou. Ta mu vystačila sotva na pokrytí veškerých nákladů.

Před čtyřmi lety jeho zájem vzbudily online reklamy na bitcoiny. Pustil se proto do intenzivního samostudia této problematiky, veškerý volný čas věnoval vyhledáváním informací a postupně začal pronikat do tajů obchodování s digitálními měnami. „Neměl jsem moc peněz, a proto jsem začal se sto až dvěma sty dolary (zhruba dva až čtyři tisíce korun),“ uvádí Fadugbagbe.

Vývoj bitcoinu

Během neděle kryptoměna bitcoin výrazně oslabovala. Podle webu Coindesk klesla její hodnota na zhruba 43 tisíc dolarů (931 tisíc korun). Ještě před týdnem přitom cena bitcoinu byla více než 58 tisíc dolarů (více než jeden milion korun). 

Podle svých slov nyní vlastní kryptoměny v hodnotě více než 200 tisíc dolarů (4,3 milionů korun). Stal se z něj investor na plný úvazek, zároveň učí začínající nadšence jak na to. „Brzy se budu stěhovat do vlastního domu, který stavím. Mám velmi velkou farmu a to všechno jen díky kryptoměně,“ říká Nigerijec.

Podobné příběhy úspěchu se po chudém západoafrickém státě s 27procentní nezaměstnaností šíří rychlostí světla. Co se týče objemu obchodovaných digitálních měn, je Nigérie podle odhadů na třetím místě hned po USA a Rusku. Za rok 2020 generovali Nigerijci kryptoměnové transakce v hodnotě více než 400 milionů dolarů (skoro 8,7 miliard korun). Podle webu Statista vlastní nebo užívá kryptoměny 31,9 procent tamních občanů.

Zdroj: Investing.com

Hledání alternativního zdroje příjmu lze považovat za logické. V loňském roce tamější centrální banka devalvovala nigerijskou měnu naira o 24 procent. Lidé se obávají, že ještě letos dojde k dalšímu poklesu hodnoty měny až o deset procent. Zároveň rostou ceny a inflace potravin se vyšplhala na nejvyšší hodnotu od července 2008.

Radši bitcoin než státní dluhopisy

Kryptoměny mají nejen pro obyvatele Nigérie jednu podstatnou nevýhodu. Světoví experti varují před vysokou rizikovostí a volatilitou bitcoinu a podobných měn. S tím, že mnoho Nigerijců do bitcoinu investuje doslova všechno, co mají, je možné, že jednoho dne taky o všechno přijdou.

Češi a kryptoměny

V České republice vlastní nebo užívá kryptoměnu 9,2 procent lidí. 

Zdroj: Statista

Před tím varuje i nigerijská centrální banka, která už v roce 2017 zakázala bankám umožňovat transakce související s kryptoměnou. Dosud se na dodržování zákonu ale příliš nehledělo. Na začátku letošního roku však instituce přitvrdila. V prohlášení ze 7. února uvádí, že je třeba chránit širokou veřejnost před „možnými hrozbami“. Banka argumentuje zločineckými organizacemi, teroristy a dealery, kteří jsou podle ní častými uživateli kryptoměn. Běžné občany, kteří zabrousí do rybníku digitálních měn, varuje právě před jejich rizikovostí.

Nutno však poznamenat, že popularitu kryptoměn dílem zapříčinil samotný establishment Nigérie. V říjnu minulého roku v zemi probíhaly protesty proti policejní brutalitě. Stát reagoval tak, že organizátorům demonstrací zmrazil bankovní účty. To vedlo k častějšímu užívání digitálních měn a k tomu, že organizátoři dostávali dary od příznivců právě touto formou.

Podle investorů je příčinou vzestupu bitcoinů v Nigérii nedůvěra v centralizované finanční systémy a přísná ekonomická kontrola aplikovaná ze shora dolů, píše BBC. Lidé jsou frustrovaní z vládní politiky i z ekonomické situace státu. „Nedělám akcie ani státní dluhopisy, jsou to podvody. Věřím v kryptoměnu,“ říká výše citovaný Fadugbagbe.

Rizika Nigerijci dobře znají

S ohledem na stanovisko centrální instituce začaly některé banky zmrazovat účty, na nichž zaznamenaly aktivitu spojenou s kryptoměnami. Fadugbagbe o peníze na bankovním účtu nepřišel jen pro to, že včas dostal varování a radu, aby své finanční prostředky převedl jinam.

Bitcoiny příště už jen s rozvahou, žádá Muska jeden z investorů automobilky

Na rizikovost investic do bitcoinu Nigerijci spíš nehledí, nejrůznější rizika jsou pravděpodobně součástí každodenního života většiny z nich. „Jsme hlavním městem chudoby na světě,“ říká Promise Nwabuaeze, další nadšený investor, kterého cituje Financial Times.

„Ekonomická síla naší země, HDP, míra inflace a nezaměstnanosti nejsou nijak povzbudivé. Dostupná pracovní místa ve skutečnosti nevydělají tolik, aby vám na stůl přinášely jídlo,“ uvádí bývalý manažer sociálních médií Nwabuaeze, který si dříve vydělával padesát dolarů měsíčně. V současné době jeho skromné jmění činí 2 500 dolarů, z čehož je nadšený.

Promarněná příležitost

Vše nasvědčuje tomu, že restrikce centrální banky budou Nigerijci nadále obcházet. Investoři plánují v obchodování pokračovat prostřednictvím svých zahraničních bankovních účtů. Obchodníci rovněž využívají takzvané peer-to-peer sítě, kde mohou obchodovat mezi sebou navzájem bez potřeby prostředníka v podobě banky. 

Bitcoin z osmdesáti procent drží dlouhodobí investoři. Cenu tlačí jiní

Podle Yele Bademosi, zakladatele mobilní aplikace Bundle pro kryptoměny a hotovostní platby, může zásah centrální banky v konečném důsledku natropit víc škody než užitku. Hrozí totiž, že se kryptoměny v Nigérii vydají cestou tamní měny nairy, která figuruje na dvou paralelních trzích – na tom nigerijském a na černém, kde se jí daří lépe.

Tamní odborníci rovněž varují před tím, aby se kryptoměna stala promarněnou příležitostí Nigérie. „Spíš než zakázat digitální měny by měla centrální banka nastavit právní rámec s jasnými pravidly,“ myslí si bývalý náměstek hejtmana centrální banky Kingsley Moghalu. Upozorňuje na to, že kryptoměna nyní poskytuje mnoha lidem živobytí.

„Nigérie je z hlediska objemu obchodování s kryptoměnami na čelním místě. Pokud toho nevyužije jako výhody, udělá to za ní někdo jiný. Je potřeba vybudovat kolem toho ekosystém, zavést pravidla a předpisy,“ říká k tomu Gbite Oduneye z makléřské společnosti EGM Group.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Za pivo i 255 korun. Rozdíly cen jsou v Evropě obrovské, Praha patří mezi levné

17. dubna 2024

Premium Vyrazit na pivo se v Evropě nejvíc prodraží v severských zemích, kde v sobě ceny zahrnují vysoké...

Čínský vývoz do Ruska klesá pod hrozbou amerických sankcí. Moskva to zlehčuje

17. dubna 2024

Čínský vývoz do Ruska klesá. Ukázala to březnová data, podle nichž se tok zboží z z Číny meziročně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...