Poslanci německého Bundestagu věnují minutu ticha obětem útoku v německém městě...

Poslanci německého Bundestagu věnují minutu ticha obětem útoku v německém městě Hanau, kde útočník se zřejmě krajně pravicovým motivem spustil střelbu. Zabil devět lidí. (20. února 2020) | foto: AP

Německo je v historicky nejhlubší recesi. Propadlo se o deset procent

  • 107
O 9,7 procenta se propadl hrubý domácí produkt Německa ve druhém čtvrtletí. Spolkový statistický úřad lehce k lepšímu upravil svůj předchozí odhad minus 10,1 procenta. Přesto je Německo v historicky nejhlubší recesi a na pomoc ekonomice hodlá utratit přes tři biliony korun. Zpráva, která zahrnuje výsledek za druhé čtvrtletí v mezikvartálním srovnání, je konečná.

Kondice Německa je klíčová pro české firmy, které jsou často subdodavateli těch německých. V Německu končí třetina tuzemského exportu. Častým vývozním artiklem jsou automobily, stroje a příslušenství, elektronika, ale i nábytek. Nejvíce zboží míří do Bavorska.

Ve druhém kvartálu se plně projevily dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Prudce se snížila soukromá spotřeba, investice i export a největší ekonomika eurozóny tak zůstává v hluboké recesi. Ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou a německé hospodářství se do ní dostalo už v prvním čtvrtletí.

Německá vláda představila rozsáhlá opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 7 800 Kč) na každé dítě. Celkem počítá její balík ekonomických opatření na léta 2020 a 2021 se 130 miliardami eur (3,4 bilionu korun).

Berlín odhaduje, že i přes následné hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že za rok 2020 počítá s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 6,3 procenta.

,