Angela Merkelová prosadila v koalici prodloužení provozu jaderných elektráren až o 14 let.

Angela Merkelová prosadila v koalici prodloužení provozu jaderných elektráren až o 14 let. - Německá kancléřka Angela Merkelová věří, že prodloužení životnosti německých jaderných elektráren nebude muset schvalovat horní parlamentní komora, Spolková rada, kde vládní koalice nemá většinu. Prohlásila to 6. září v Berlíně na tiskové konferenci. | foto: ČTK

Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová

  • 31
Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat.

Prohlásila to na pondělní tiskové konferenci s tím, že je přesvědčena, že Spolková rada by o této věci jednat musela jen tehdy, kdyby se životnost elektráren prodlužovala o více než 15 let.

Levicová opozice, která další natahování života jaderných zařízení odmítá, už dříve řekla, že v takovém případě podá ústavní stížnost. Rozhodnutí vlády kritizovala i mnohá ekologická sdružení.

Jaderná elektrárna Biblis měla fungovat do roku 2011. Elektřinu bude patrně vyrábět o 8 let déle.

Jaderná elektrárna Biblis měla fungovat do roku 2011. Elektřinu bude patrně vyrábět o 8 let déle.

Kancléřka ale tyto výtky odmítla. "Naše zásobování elektřinou bude nejefektivnější a nejvíce snesitelné pro životní prostředí na světě," uvedla Merkelová. Vláda si podle ní nechala ústavními právníky potvrdit, že v případném soudním sporu o prodloužení životnosti elektráren uspěje.

Elektrárny mohou fungovat i po roce 2040

Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle.

Poslední blok by tak měl být odstaven nejpozději do roku 2025. Do této lhůty se nicméně nebude počítat doba, kdy elektrárna přeruší provoz. Provozovatelé navíc budou moct přenášet "nespotřebované roky" starších zařízení, pokud by je zavřeli dřív, na novější elektrárny. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.

,