Ropná rafinerie

Ropná rafinerie | foto: Profimedia.cz

Ropný gigant Exxon sesadil obchody Wal-Mart a je největší firmou v USA

  • 7
Největší firmou ve Spojených státech je ropná firma Exxon Mobil, která sesadila na druhou pozici loňskou jedničku, maloobchodní firmu Wal-Mart. Exxonu pomohl loňský růst cen ropy. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku sestavovaného časopisem Fortune.

Žebříček firem Fortune 500 je sestavován podle příjmů společností za uplynulý rok. Příjmy Exxonu loni rostly, přestože firma snížila těžbu a stouply jí náklady na rafinaci.

Zisk Wal-Martu naopak loni klesl. Za Wal-Martem skončily další ropné firmy, Chevron a ConocoPhillips.

Největší americké firmy

V závorce loňské pořadí
1. (2.) Exxon Mobil
2. (1.) Wal-Mart Stores
3. (3.) Chevron
4. (4.) ConocoPhillips
5. (8.) General Motors
6. (6.) General Electric
7. (7.) Berkshire Hathaway
8. (5.) Fannie Mae
9. (10.) Ford Motor
10. (11.) Hewlett-Packard

zdroj: Fortune 500

Ropným firmám loni prudce rostly příjmy kvůli nepokojům v Libyi a růstu celosvětové poptávky, které vyhnaly vzhůru ceny ropy. Cena americké ropy WTI stoupla o 19 procent a londýnské ropy Brent mezi roky 2010 a 2011 vzrostla až o 38 procent.

Z desítky největších firem naopak vypadla Bank of America, která se propadla na 13. příčku. Banku loni poškodila slabá ekonomika a nová nařízení, která snížila poplatky za používání kreditních karet i poplatky za bankovní služby. Mezi desítkou největších firem je i hypoteční agentura Fannie Mae, která loni jako jediná vykázala ztrátu, a to 16,9 miliardy USD (325,1 miliardy Kč).

,