Již potřetí za sebou se stala americká herečka Angelina Jolie a americký zakladatel softwarového gigantu Microsoft nejobdivovanějšími lidmi světa. | foto: AP / koláž iDNES.cz

Nejobdivovanější lidé jsou Gates a Jolie, uspěli i Obamovi a Jackie Chan

  • 33
Nejobdivovanějším mužem světa je zakladatel Microsoftu Bill Gates, mezi ženami vyniká herečka Angelina Jolie, vyplývá z průzkumu britské společnosti YouGov, jehož se zúčastnilo 37 tisíc lidí z 35 států světa. Velkému respektu se však podle žebříčku těší také americký exprezident Barack Obama i jeho žena Michelle, ruský prezident Vladimir Putin nebo čínský prezident Si Ťin-pching.

Gates a Jolie zaujímají první příčky už od roku 2015, kdy se žebříček začal zveřejňovat. Druhé místo mezi muži si udržel také bývalý americký prezident Barack Obama, druhá skončila i jeho žena Michelle, která si od minulého roku o tři místa polepšila, ukázal průzkum YouGov.

Tabulka nejobdivovanějších lidí světa pro rok 2018.

Čínská hlava sátu Si Ťin-pching, který je letos čtvrtý, a čínský herec a mistr bojových umění Jackie Chan (třetí místo) si oproti roku 2016 pozice vyměnili. To je podle výzkumu způsobené tím, že je Jackie Chan mezinárodně oblíbenější. Zatímco je Si Ťin-pching v Číně zdaleka nejobdivovanějším mužem, celosvětový dosah Chana stačí na to, aby ve světové tabulce prezidenta předběhl.

Současný americký prezident Donald Trump obsadil až sedmnáctou příčku, meziročně si však přilepšil o jednu pozici. Co se týče samostatného žebříčku sestaveného pouze pro Spojené státy, umístil se Trump na druhém místě hned za Obamou. Billa Gatese posadili američtí „voliči“ až na pátou příčku.

Mezi nejobdivovanějšími muži se objevují politici (čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, indický prezident Narendra Modi, americký prezident Donald Trump či turecký prezident Recep Erdogan), sportovci (Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, David Beckham nebo Michael Jordan), ale také herec Jacki Chan, který obsadil třetí příčku, či vizionář Elon Musk nebo hlava katolické církve papež František.

V seznamu nejobdivovanějších žen figurují zejména herečky a zpěvačky. Na třetím místě je například americká moderátorka a herečka Oprah Winfreyová, na šestém herečka Emma Watsonová, devátá se umístila americká zpěvačka Taylor Swiftová a hned za ní zpěvačka Madonna. Watsonová i Jolie získaly dobré hodnocení i díky humanitární činnosti.