Singapur

Singapur | foto: Depositphotos

Evropská města už nepatří mezi nejdražší. Předběhly je asijské metropole

  • 12
Paříž a Curych jsou možná předražené města, ale podle nejnovějšího celosvětového průzkumu společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává životní náklady ve městech po celém světě, je překonaly Singapur, Ósaka a Hongkong. Evropská města se stala levnější než New York.

Města Singapur, Ósaka a Hongkong byla ve středu ohodnocena jako nejdražší města na světě. Silnější asijské ekonomiky tak ukradly pomyslnou korunu Paříži, která v tomto žebříčku doposud vévodila.

Společnost Economist Intelligence Unit (EIU) propočítala životní náklady v desítkách měst v rámci svého celosvětového ročního průzkumu životních nákladů a zjistila, že evropské metropole, jako jsou Paříž a Curych, za poslední rok zlevnily.

Francouzské hlavní město, které loni žebříčku vévodilo, si letos pohoršilo o čtyři pozice na pátou příčku. Paříž sdílí tuto pozici se švýcarským Curychem, loni čtvrtým, píše server německé televize Deutsche Welle.

Průzkum porovnával 133 měst a zkoumal více než 400 individuálních cen produktů a služeb, včetně potravin, nápojů, oblečení, domácích potřeb a veřejných služeb. 

Jak uvedla stanice CNN, životní náklady letos globálně klesly o 4 %. „To odráží zejména dopad uvolňování měnové politiky na světové měny, nejistotu ohledně obchodní války mezi USA a Čínou a sílu americké ekonomiky,“ uvádí zpráva.

Životní náklady v Severní Americe rostou

Společnost EUI zjistila, že životní náklady klesly i v několika dalších evropských městech. Život zlevnil ve 31 prozkoumaných evropských městech ze 37. Týká se to například i Ženevy a Kodaně. Vědci odhadují, že za pokles může nízká inflace a mírnější ekonomická poptávka po celé Evropě. 

Podle CNN v roce 2020 nezlevnila jen Moskva, Petrohrad, Kyjev a Istanbul. Americká města New York a Los Angeles mezitím zdražila. Silný americký dolar způsobil, že 15 ze 16 zkoumaných měst v USA letos v žebříčku zaujalo vyšší příčky. Jihokorejské hlavní město Soul kvůli oslabené měně vypadlo z první desítky.

„Průzkum ukazuje některé výrazné kontrasty s protichůdnými trendy v oblasti místních měn, inflací a růstu domácí poptávky. V Evropě srovnatelné životní náklady klesají, zatímco v Severní Americe rostou,“ řekl vedoucí průzkumu EIU Nicholas Fitzroy.

Průzkum rovněž ukazuje, že v nejdražších obchodních centrech Asie, jako jsou Hongkong a Singapur, a nejlevnějších, jako jsou Bengalúr a Čennaí, stále existují výrazné strukturální rozdíly v životních nákladech.

Na Středním východě je nejdražší Tel Aviv

Průzkum EIU pak ukázal, že Tel Aviv byl jedinou zemí na Blízkém východě, která se umístila v první desítce. Do té se nedostaly ani Dubaj či saúdská města s rozsáhlým ropným bohatstvím.

Částečné zotavení turecké liry pomohlo Istanbulu udělat obrovský skok. I přesto se Istanbul umístil až na 96. místě. Na druhém konci žebříčku se umístilo hlavní město Sýrie Damašek. V důsledku desetiletého konfliktu v zemi získal Damašek titul nejlevnější město na světě. Do nejlepší desítky se nedostala ani německá města. 

10 nejdražších měst na světě
1. Singapur
2. Ósaka
3.Hongkong
4. New York
5. Paříž
5. Curych
7. Tel Aviv
8. Los Angeles
9. Tokio
10.Ženeva
Zdroj: EIU