Česká vláda podle Nečase chce, aby byl v Evropě vytvořen jednotný energetický trh.

Česká vláda podle Nečase chce, aby byl v Evropě vytvořen jednotný energetický trh. | foto: Petr Topič, MAFRA

Nečas: Přebytek elektřiny z Německa blokovat nebudeme

  • 52
Česká republika nepostaví na hranicích transformátory, které by blokovaly přetoky elektřiny ze sousedního Německa. Na konferenci o energetice v Berlíně to řekl premiér Petr Nečas.

Česká přenosová soustava je přetoky z Německa zatížena hlavně při vysokém výkonu větrných elektráren na severu země. České síti kvůli tomu hrozí takzvaný blackout, tedy stav, kdy nadbytek elektřiny způsobí rozsáhlý výpadek proudu.

"My jsme se vědomě rozhodli jít cestou posílení našich přenosových sítí. Chceme, aby v Evropě byl vytvořen jednotný energetický trh. Navíc bychom to viděli jako opatření, které je velmi krátkozraké," vysvětlil Nečas důvod, proč česká vláda neuvažuje o blokování přetoků proudu z Německa.

O této možnosti před měsícem mluvil generální ředitel provozovatele soustavy ČEPS Vladimír Tošovský a takové transformátory už chystá Polsko (více čtěte zde).

Česko chce podle premiéra v příštích letech investovat do posílení přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard Kč). "Současně ale očekáváme, že Německo bude řešit problém slabé přenosové kapacity mezi severem Německa a jihem Německa primárně na svém území, a nebude se tak dít na úkor české přenosové soustavy," upozornil.

Premiér rovněž očekává, že v rámci budování jednotného energetického trhu v Evropské unii budou vypracovány principy poplatkové politiky při přeshraničním vedení elektrické energie. Bývalý šéf českého energetického koncernu ČEZ Martin Roman loni řekl, že Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně.

,