Miliardář a majitel společnosti Profireal Group David Beran

Miliardář a majitel společnosti Profireal Group David Beran | foto: Marcus & Art

Zákon o půjčkách se zakousl do podnikání miliardáře Berana v Polsku

  • 13
Zpřísňování pravidel na trhu s půjčkami dopadá v Polsku na činnost jejich poskytovatelů. Tamní vláda se rozhodla zastropovat úrokové sazby RPSN na 10 % ročně. To se odrazilo i na podnikání miliardáře Davida Berana, který v Polsku zavřel část kamenných poboček své skupiny Profi Credit. Ta se nyní nově zaměřuje na méně rizikové skupiny klientů a přesouvá se do on-line segmentu.

Od zavedení zákona o nebankovních půjčkách v roce 2016 klesly zisky finanční skupiny Davida Berana v Polsku na polovinu a firma navíc propustila několik desítek lidí. Dvojka na polském trhu Profi Credit proto svoje podnikání nyní zaměřila na méně rizikové klienty a konkuruje tradičním bankám.

„Změny jsme očekávali dlouho dopředu a nesouvisejí jen s přísnější regulací, ale i celkovou proměnou spotřebitelského chování. Cílem obchodní strategie, která v Polsku započala, je dosahovat stabilních zisků i přes snižování absolutního objemu poskytnutých úvěrů“, uvedl Jaroslaw Checinski, generální ředitel skupiny Profireal Group. Firma v letošním roce očekává zisk na úrovni roku loňského.

„Inspirujeme se vývojem v Česku, kde jsme obdobné změny provedli už před lety a ty vedly k zefektivnění chodu společnosti, zachování její ziskovosti a obchodního podílu na trhu,“ doplnil Checinski.

Jaroslaw Checinski, generální ředitel skupiny Profireal Group

Firma se podle jeho slov smířila s tím, že tvrdší pravidla osekají i objem poskytnutých úvěrů. Mění proto svůj obchodní model. Začala nabízet doplňkové produkty, jako je pojištění nebo právní služby. Zacílila také na méně rizikovou klientelu, než na kterou se orientovala doposud. Ze svého portfolia vyloučila skupiny klientů, u nichž hrozilo, že nebudou schopni své dluhy splácet. 

„V Polsku často fakticky cílíme na podobný segment jako banky,“ doplnil Checinski. Zavedením propracovanějších metod v posuzování úvěruschopnosti žadatelů se podle něj zvýšila jejich schopnost splácení poskytnutých půjček.

Se změnou zákona může růst lichva

Lidé ve finanční tísni nicméně z polského trhu nezmizeli, jen si cestu k rychlým penězům hledají jinak. „Velmi pravděpodobně to povede k rozrůstání černého trhu s lichvou. Její vymýcení nebo zásadní potlačení je bláhové,“ uvedl k přísnější legislativě Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. 

Na toto riziko opakovaně upozorňují i neziskovky. Lidé, kteří se uchýlili k lichvářům, totiž zpravidla nemají žádnou právní ani spotřebitelskou ochranu a mohou se tak stát obětí vymahačů působících mimo zákon.

V reakci na přísnější legislativu zahájil polský Profi Credit i optimalizaci své obchodní sítě. Zredukoval počet svých kamenných poboček a osekal také počet svých manažerů. Skupina naopak posílila poskytování půjček prostřednictvím call center a internetových aplikací. V minulém roce spustila nový on-line produkt LendUp, který umožňuje získat půjčku do 15 minut od vyplnění žádosti prostřednictvím chytrého telefonu.

Beranova skupina Profireal si podobným procesem prošla i v Česku. Mezi lety 2017 a 2018 snížila počet úvěrových poradců a zavřela patnáct kanceláří. Podle výroční zprávy u nás Profi Credit poskytl v méně půjček než před třemi lety, čistý zisk ale vykázal o více než 50 milionů korun vyšší.